ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Светът е удивен от така наречената "балканска закуска" | ||||||
| ||||||
Според изданието балканската закуска наподобява "шведска маса“. След видеоклип в TikTok, в който мъж се храни с парчета хляб, сирене и цели чушки - без прибори и чинии, последват и по-остри коментари. "Има предположение, че това е, което ядат всички на Балканите. Почти се пренебрегват всички изключително разнообразни кулинарни практики на даден регион“, казва родената в Северна Македония писателка и автор на рецепти Ирина Янакиевска пред "Нешънъл Джиографик“. И така - балканската закуска заслужава ли място в ежедневната ни диета? И колко балканска е всъщност? Експертите изследват културните корени и потенциалните ползи за здравето на новата и бързо разпространяваща се хранителна тенденция, пише bTV. Какво всъщност представлява балканската закуска? "Няма такова нещо като унифицирана "балканска закуска“, казва Янакиевска. Писателката наскоро публикува "Балканска кухня“ - готварска книга с рецепти от Балканския регион. Тя казва, че макар елементи от тази тенденция да могат да се открият в традиционните балкански закуски, тенденцията е грубо опростяване на една богата кулинарна история. "Тя със сигурност не отразява начина, по който се хранят огромното мнозинство от хората в региона“, казва Янакиевска. По думите ѝ "елементите на ("балканската тенденция за закуска“) са донякъде точни“ - по-специално балансът между протеини, въглехидрати, млечни продукти и пресни, сурови продукти. Точните елементи обаче варират значително в зависимост от региона, социално-икономическия статус, климата, сезона и дори религията. Янакиевска обяснява, че версията на TikTok за "балканска закуска“, която включва предимно вариации на едни и същи цели, сурови съставки, има ясно изразен селски привкус. Докато летните ястия за закуска са по-скоро празник на доматите, сладките чушки и динята (à la "Балканска закуска“), то обилните, пикантни каши от елда или полента са често срещана зимна храна - особено в по-студените, планински райони. Много от съставките са регионални, като например подобната на палачинка филия в Албания или прошутото, печеницата и други сушени меса от региона на Далмация в Хърватия. Противно на това, което може да ви накара да вярвате в социалните мрежи, не всеки ден е повод за огромна трапеза. “Често закуската е просто един сладкиш, например бюрек, и едно турско кафе или чаша кисело мляко. Но през почивните дни може да се приготвят по-сложни мезета, включително ястия с яйца, приготвени със задушени зеленчуци, каймак и други домашно приготвени меки сирена, зеленчукови консерви като популярната сладка чушка и патладжан, наречена айвар, и многопластови сладкиши, пълни с всичко - от месо до зеленчуци и сладко. Маринованите зеленчуци, както и плодовите консерви, са широко разпространени на Балканите. Порциите обикновено са малки", коментира Ирина Янакиевска и допълва през смях "ние използваме чинии и прибори за хранене“. Колкото и обичайно да е на Балканите, този подход към храненето с малки порции не е уникален за региона. "Тази култура е средиземноморска като цяло. А закуските, пълни с пресни, цели съставки, са често срещани в Турция, Египет и чак на изток в Израел или Ливан. Не мога да се сетя за нещо, което е типично, отличително балканско“, казва историкът и професор по хранене в Тихоокеанския университет Кен Албала. Когато става дума за балканска закуска, цялостният акцент върху удобството, простотата и пресните, местни съставки създава здравословна и адаптивна сутрешна рутина. "Мисля, че това е страхотна закуска“, казва Албала. Яденето на малки порции храна с различни текстури и вкусове ще "запази интереса на вкусовите ви рецептори“, без да консумирате твърде много от едно нещо. От диетична гледна точка балканската закуска е доста балансирано хранене. "Със сигурност има разнообразие от храни, което означава повече хранителни вещества – и по-голямо разнообразие от хранителни вещества“, казва Тоби Амидор, утвърден диетолог и автор. За да повишите хранителната стойност, Амидор предлага да замените белия хляб с пълнозърнест - не твърде голяма порция - и да запазите приема на сирене до една унция. Тя също така предупреждава да не се прекалява със сушените меса, които се посочват като причина за колоректален рак и сърдечни заболявания. Вместо това заложете на рибна консерва с високо съдържание на протеини, варено яйце или кисело мляко. За Амидор това, което може да направи балканската закуска идеална, е, че тя може да се персонализира според нуждите на всеки човек. Подходът на шведската маса изисква много малко време или усилия и лесно се адаптира както към наличните сезонни продукти, така и към финансовите възможности. "Мисля, че много хора пропускат закуската“, казва Амидор, добавяйки, че по-голямата част от американците не получават необходимия дневен прием на плодове и зеленчуци. "Това е хубав начин, доста прост начин. И не е необходимо да се готви.“ |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Банка ДСК с официално изявление
15:00 / 08.11.2024
Проф. Рачев: На 10 ноември всичко свършва
09:13 / 08.11.2024
Деян Донков с нова мацка
21:00 / 07.11.2024
На колко градуса да е климатикът през зимата?
08:49 / 08.11.2024
Недялко Йорданов: Това би било международен резил за България
08:52 / 07.11.2024
Обявиха бедствено положение на 20 км от Пловдив!
13:43 / 07.11.2024
Пловдивчанка: Обругаването му ще струва на онези отпред прескъпо
08:00 / 08.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета