ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Свинската мас е полезна и подобрява вкуса на храните
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:26 / 30.12.2024Коментари (0)4244
©
От какво се прави свинската мас

Маста е направена от 100% свинска мазнина. Тя се отделя от мастните части на прасе чрез процес, наречен претопяване. Отделената мазнина е твърда и непрозрачна при стайна температура и се превръща в бистра течност при около 35 до 45 градуса по Целзий, в зависимост от нейната чистота.

Вредна ли е свинската мас

Когато се използва пестеливо, свинската мас не е по-лоша от другите мазнини за готвене. Всъщност готвенето със свинска мас има много предимства и все повече готвачи избират сланина пред други традиционни масла за готвене или мазнина.

Супер предимства на свинската мас:

Чистата свинска мас има неутрален вкус и не съдържа вкус на свинско месо

Свинската мас не съдържа трансмазнини, което я прави по-здравословен вариант от хидрогенираните мазнини

Свинската мас има по-малко наситени мазнини и холестерол от маслото

Свинската мас съдържа здравословни мононенаситени мазнини, също като зехтина

Има висока точка на горене, което я прави идеална за пържене на храни

1. Свинската мас съдържа здравословен холестерол

Холестеролът помага за намаляване на възпалението и производството на хормони, които изпращат съобщения до хипофизната жлеза и регулират хормоните в тялото ви. Това може да стане малко технически и освен ако нямате любов към науката и медицината, може просто да повярвате на думата ми.

Накратко: "Наситените мазнини повишават HDL ("добрия“) холестерол и променят LDL от малък, плътен (лош) към голям LDL, който е предимно доброкачествен. Като цяло, наситените мазнини не вредят на липидния ви профил в кръвта, както се смяташе преди.

2. Свинската мас е с високо съдържание на витамин D

Има около 1000 IU на супена лъжица в зависимост от това с какво се хранят и колко слънчева светлина получават животните. Нашите прасета се отглеждат при идеални условия — на открито и на слънце, за високи дози витамин D.

Повече витамин D означава по-малко сезонни промени в настроението, звучи добре за мен! Предпочитам да си набавя витамини от храна, отколкото да взема хапче.

3. Свинската мас е топлоустойчива

Страхотна е за пържене на зеленчуци или яйца, защото издържа на висока температура.

Свинската мас е мазнина с висока точка на топене, така че е по-малко вероятно да се изгорите.

4. Свинската мас има неутрален вкус

Можете да изпържите пилешки бутчета, да направите кори за баница, бисквитки и бисквити. Бисквитките стават леки и люспести, когато се правят със свинска мас.

5. Не вреди на здравето

Свинската мас не вреди на здравето по никакъв начин при нагряване, като ненаситените растителни олиа. Високото количество мононаситени мазнини в нея са предимно от олеинова киселина, която е полезна за сърцето.

6. Свинската маса има дълъг срок на годност

Свинската мас не гранясва бързо като другите мазнини, с които готвим. Тя е твърда при стайна температура и разбира се има по-стабилна структура, поради което много трудно би се развалила. Ако се съхранява правилно, свинската мас би могла да запази годността си до шест месеца, а при съхранение в хладилник може да издържи около една година. 

7. Свинската мас съдържа холин

Холинът е друго важно хранително вещество, което не се намира в големи количества в много други храни. Само около 10 процента от населението получава достатъчно холин в диетата си. Ниските нива са свързани с всичко - от повишен риск от сърдечни заболявания и Алцхаймер до проблеми с черния дроб. Тъй като холинът помага за преместването на холестерола и липопротеините с много ниска плътност от черния дроб, дефицитът може да доведе до натрупване на мазнини и холестерол.

8. Има страхотен вкус

Свинската мас определено е една от най-полезните мазнини за готвене, които можете да използвате. Но има още добри новини: свинската мас е вкусна! С изтънчен вкус и аромат, всичко, което приготвяте със свинска мас, няма да има вкус на свинско. Всъщност подобрява вкуса на печени зеленчуци, месо на скара и дори печива. 

9. Ще имате по-хрупкави зеленчуци, по-люспести кори за пай и умопомрачителни пържени риба и пиле. Поръсете свинската мас с морска сол и я намажете върху прясно изпечен хляб – просто е, но има божествен вкус, пише actualno.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: