Свръхпреработените храни да се продават с предупредителни надписи върху опаковката, подобни на тези за цигарите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
19:15 / 27.06.2024
2282
Свръхпреработени храни (СПХ) изместват здравословното хранене "навсякъде по света", въпреки че има все повече доказателства за рисковете, които представляват, предаде БГНЕС.

Те трябва да се продават с предупредителни надписи върху опаковката, подобни на тези за тютюневите изделия, смята специалист по здравословното хранене.

Професор Карлос Монтейро от университета в Сао Пауло ще подчертае нарастващата опасност, която представлява вредната храна за децата и възрастните, на Международния конгрес по затлъстяване тази седмица.

"Подобни храни увеличават своя дял и доминират в световната диета, въпреки риска, който представляват за здравето, тъй като увеличават риска от множество хронични заболявания", каза Монтейро пред "Гардиън" преди конференцията в Сао Пауло.

"СПХ изместват по-здравословните и по-малко преработени храни по целия свят, а също така водят до влошаване на качеството на храненето поради вредните си свойства. Тези храни са двигател на пандемията от затлъстяване и други хронични заболявания, свързани с храненето, като например диабет", посочи Монтейро.

Суровото предупреждение идва на фона на бързо нарастващата глобална консумация на СПХ, като зърнени храни, протеинови барове, газирани напитки, готови ястия и други бързи храни.

В Обединеното кралство и САЩ повече от половината от средния хранителен режим вече се състои от свръхпреработени храни. За някои хора, особено за по-младите, по-бедните или от райони в неравностойно положение, е характерно хранене, включващо до 80% СПХ.

През февруари най-мащабният преглед от този вид в света установи, че СПХ са пряко свързани с 32 вредни за здравето последици, включително по-висок риск от сърдечни заболявания, рак, диабет тип 2, неблагоприятно психично здраве и ранна смърт.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Пловдивската цигуларка Таня Стрингс роди второто си дете
Георги Йомов с ново гадже
Григор Димитров направи нещо много рядко срещано в тениса
Адвокат от Пловдив: Що така бе, братя гърци?
Андреа Банда Банда най-сетне продума за Благо Джизъса
Уникален! Ергенът Евгени с емоционален призив към шофьорите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).