Тайната на добрата туршия се крие в една подходяща съставка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:50 / 21.10.2024
5037
По традиция през този сезон българинът си приготвя домашна туршия. Някои от домакините се възползват от последните зеленчуци в градината, а други си набавят такива от хранителния магазин или зеленчуковия пазар.

Всяка есен Вера Качулска приготвя домашна туршия по традиционна рецепта със зеленчуци, откъснати от градината. Отнема й само половин час да направи така любимата зимнина на цялото семейство.

"Ние си я наричаме парена туршия, защото се прави със заливка, топла заливка, смес от олио, оцет, вода, захар, сол и подправки – черен пипер и дафинов лист. Загрява се, завират повечето съставки, накрая се добавя олиото и всичко нарязано се залива“, споделя тайната пред БНТ Вера Качулска.

А тези, които нямат градина, но пък имат желанието да си направят туршия, избират внимателно зеленчуците, които купуват.

"Гледаме да бъдат от корпоративния пазар, където от село идват повече да продават“.

"От хора, които са си произвели, не такива големи продукции, дето са пристигнали не знам от къде, от Турция ли, от къде“.

"Хубавите продукти в магазина си личат, не е нужно да се гони цена. Все пак това са зеленчуци, това не са кой знае колко скъпи. И като си представите, че приготвяте едни 3 или 6 килограма, както е пълната рецепта, не е кой знае колко пари да се вземат хубави неща“.

Приготвянето на традиционната туршия си има и своите тънкости. Например изборът на правилния оцет.

"Трябва да си пише на него оцет, винен или ябълков, няма значение, защото имаме продукти в магазините, на които пише кисела подправка или оцет ем-продукт, това не е оцет, не си разваляйте туршията с такива продукти“, апелира Вера Качулска.

А други предпочитат да го приготвят сами, за да са сигурни в качество му.

"Оцетът аз си го правя от ябълки, домашен. Това се прави с всичко студено, но се яде само 1 седмица. След това се разваля. Или пък трябва да се изварят за зимата ако искате по-дълго“.

Независимо как е приготвена – с домашни зеленчуци или такива от магазина, с гореща или студена заливка, според българина туршията има много ползи за човешкия организъм.

"Туршията е антиоксидант, особено зелето. Хубаво е да може да се консумира и от децата, но моите внуците не го искат“.

"Чисто е, даже мисля, че е по-чиста от много други зеленчуци. Даже викаме повече няма да взимаме краставици и домати да купуваме, ще почнем туршиите след 1-2 седмици“.

"Цяла зима си има салата и е вкусно“.

"Нашата традиционна кухня е доста богата от това да осигури на нашата географска ширина всичко, което му е нужно на човешкия организъм, да е здрав през зимата“.

Заради топлото време повечето домакинства ще приготвят така популярната зимнина през следващия месец.

Виж коментарите (0)

Още по темата (244):
13.12.2024 НИМХ с прогноза за уикенда: Дъжд, сняг и поледици!
13.12.2024 Ето как да забравите за студа тази зима
13.12.2024 Проф.Рачев: В събота навлиза студен фронт, после ни чака по-лежерно време
13.12.2024 Снегът идва до часове
13.12.2024 Слънце над Западна и облаци над Източна България днес
12.12.2024 Пожарникари спасиха семейство от капана на снега
Още новини от Любопитни новини:
Участник счупи тъпометъра в "Скрита самоличност" и остави Геро бе...
Популярен коледен подарък може да доведе до сериозни рискове за з...
Краят на една ера: Нешка Робева се сбогува с публиката!
Миглена Ангелова отваря училище за вещици
Ивка Бейбе отправи покана към Бойко Борисов
Жоро Игнатов изненада всички и се показа от интересно място


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).