Тази лечебна билка има редица полезни свойства, които си заслужава да знаете
Хрянът често се използва в кухнята и народната медицина. Според диетологът Андрей Бобровски, използването на този продукт помага за предотвратяване на много заболявания.
"Хрянът съдържа витамин С, витамини от група В, магнезий, калций – съставът, който се нарича "витамин на дълголетието“. Веществата, на които е богат хрянът, позволяват да се предотвратят много заболявания, особено в напреднала възраст“, отбелязва лекарят.
Витамин С помага за укрепване на имунната система. При някои заболявания хрянът може да има противовъзпалително действие, а също така му се приписват антимикробни и антивирусни функции, добави Бобровски.
За да получите максимална полза от един зеленчук, трябва да го консумирате пресен. Така хрянът запазва максимално количество хранителни вещества.
При някои заболявания обаче е по-добре да избягвате да ядете хрян. Зеленчукът е противопоказан за хора с гастрит. При пациенти с астма ароматът му може да раздразни лигавиците на дихателните пътища или да предизвика алергии, пишат от zdrave.to.
"В допълнение, хрянът е противопоказан при бъбречни заболявания, тъй като неговият състав може да подобри работата им и да допринесе за пренапрежението на органа“, заключи Бобровски.