ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Тези храни са най-вредни за щитовидната жлеза | ||||||
| ||||||
Храните, които са най-вредни за щитовидната жлеза Руският ендокринолог д-р Мария Елесина споделя, че тези, които често консумират преработени храни, трябва да преразгледат диетата си. В колбасите, пушените меса и консервите няма нищо здравословно. Трябва да избягвате и соята, която се съдържа в много продукти. Сиренето тофу, соевото мляко и соевият сос провокират производството на естроген, което от своя страна може да забави работата на щитовидната жлеза. Брюкселското зеле, репичките и карфиолът имат положителен ефект върху този орган - тези зеленчуци трябва да присъстват в ежедневната диета на всеки, убеден е експертът. Първите симптоми на проблеми с щитовидната жлеза могат да бъдат внезапна загуба на тегло, изпотяване, мускулна слабост, раздразнителност и сухота в устата. Щитовидната жлеза е отговорна за производството на хормони, необходими за нормалния метаболизъм, растежа на клетките и сърдечно-съдовата система. За правилното функциониране на щитовидната жлеза е важно тялото да получава йод, цинк и мастни киселини. Кои храни съдържат най-голямо количество от тези вещества? Червената риба съдържа много полезни омега-3 киселини. Опитайте се да приемате малко количество от продукта всеки ден, за предпочитане вечер. Можете да ядете както леко осолена риба, така и варена риба - варена или задушена. Ако не искате да ядете риба всеки ден, организирайте рибен ден веднъж или два пъти седмично. Това ще бъде от полза не само за щитовидната жлеза, но и за целия организъм като цяло. Спанакът съдържат огромно количество полезни вещества: въглехидрати, протеини, бета-каротин, наситени и ненаситени мастни и органични киселини, витамини А, В, С, К, Е, РР, Н, нишесте, фибри, микроелементи. При готвене витамините в спанака практически не се губят, така че може да се консумира както суров, така и като част от различни ястия. Ябълките предпазват щитовидната жлеза от ракови клетки. Те трябва да се консумират с кората, тъй като там е концентрирано най-голямо количество витамин В17. Не изхвърляйте и семената – те съдържат до 15% мазнина и йод. При липса на тирозин в храната нормалното образуване на хормони е невъзможно. В бананите и кайсиите има много от тази аминокиселина. Има я и в авокадото, кивито и смокините. Пригответе салата от тези плодове, поръсете отгоре слънчогледови семки (не повече от 30 грама) - и щитовидната жлеза ще получи необходимото количество тирозин. Лекар: Това е най-добрата риба при диабет и болна щитовидна жлеза Важно: Статията е с информативна цел и не замества балансираното хранене, както и консултацията със специалист, пише аctualno.com. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Забраните на Архангелова задушница
10:26 / 01.11.2024
Александър Сано: За първи път виждам подобно нещо
19:09 / 01.11.2024
Земетресение в България
16:37 / 01.11.2024
Дано няма изненадани шофьори днес в Пловдив
05:00 / 02.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета