Топ специалистка по хранене каза на какви продукти да наблегнем през есента
Да използваме есента като Рог на изобилието – да приемаме повече зеленчуци и плодове. Това каза в предаването "Нюзрум“ на Радио "Фокус“ специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. "През есенно-зимния период имаме промяна както в условията на околната среда – започва да става по-студено, така и на модела на хранене. Сега трябва да хапваме повече зеленчуци и плодове и да правим своите депа от витамини и минерали.“
Според специалиста витамините и минералите, приети от плодове и зеленчуци, са много важни, защото те са имунни стимулатори. "Биологично активните вещества са много по-ефективни, с много по-силно изразена роля по отношение на имунната система. Те са противовъзпалителни фактори тези витамини и минерали. Голяма част от тях са антиоксиданти – потискат пряко възпалителните процеси, подобряват функцията на сърцето, намаляват риска от ракови заболявания,“ поясни проф. Байкова.
И ако препоръката на лекарите през студените периоди на годината да се консумират около 400 грама дневно пресни зеленчуци и плодове, препоръката на специалистите по хранене е те да се увеличат на 600-800 грама дневно. Проф. Байкова сподели още, че приемът е възможно да бъде под формата на смути: "Не са препоръчителни фрешовете, защото в тях има само захари, а пулпата се изхвърля, а тя е много ценна, защото пулпата освен, че има фибри – регулатори на моториката, на перисталтиката на стомаха и червата, тя е и абсорбатор на външни болестотворни агенти, токсични вещества, излишен холестерол.
Относно белтъчното хранене през този период проф. Донка Байкова препоръчва нито много оскъдно хранене по калории и по разнообразие на видовете белтъчни източници, нито много обилно белтъчно хранене: "Както недоимъците на белтъчния хранителен внос, така и излишествата в калориите, които ще приемаме, еднакво потискат имунната система. Животинските белтъчни храни, които са пълноценни са важни, защото те са с много добре балансиран състав, така че организмът много лесно ги използва за своите потребности. Мазнините не трябва да доминират в дневното ни хранене – 30 грама мазнини са ни достатъчни.“
Препоръката на специалистите е да се използват 2 до 3 животински храни седмично и останалите дни да бъдат за сметка на растителните белтъчни източници, бобови храни, варива, пълнозърнести зърнени храни, ядки и семена.
По думите на проф. Донка Байкова природните стимулатори на имунната система са много полезни и е добре да се приемат през есенно-зимния период: "Климатогеографските ни ширини са богати на полезни билкови растения. Всички пчелни продукти имат 400 биологично активни вещества, все полезни. Луковата група богата на сяра има противовъзпалително действие. Зеленият и черният чай имат друга група антиоксиданти с потискащо възпалението действие,“ каза още тя.
Много е важен и Витамин D през зимния период, напомни още специалистът: "Той е една своеобразна бариера за вирусите и затова много важно да го използваме,“ категорична е проф. Донка Байкова.