ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Това е любимият зеленчук на Клеопатра, който помага много в борбата с диабета | ||||||
| ||||||
Бамята е богата на витамини, минерали и фибри. Сто грама бамя ни зарежда само с 33 калории, но ни осигурява две трети от необходимата за деня доза от витамин К. Този витамин е от ключово значение за кръвосъсирването и здравината на костите, тъй като подпомага усвояването на калция. Приемът му е от значение за профилактиката на остеопороза. Зеленчукът е богат и на манган, а също така на витамин С, фолиева киселина, магнезий, тиамин и витамин В6. Според резултати на множество изследвания консумацията на бамя намалява риска от развитие на диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване, тъй като повлиява благоприятно нивата на кръвната захар и на лошия холестерол. Бамята разгражда скорбялата преди тя изобщо да има шанса да се превърне в глюкоза в кръвотока. Семената й са пълни с инхибитори на алфа-глюкозидазата, които предотвратяват преобразуването на скорбялата в глюкоза – захар в кръвотока в тялото. Заради фолиевата киселина и лецитина бамята може да се използва в хранителните режими и за превенция от рак. Изследователите казват, че бамята снижава нивата на кръвната захар. Те дори гледат на нея като на потенциален лек срещу диабета. Този зеленчук може да се нарече много лечебен, защото съдържа много фибри, които подобряват храносмилането. Яденето на бамя спомага за отстраняване на холестерола и токсините от организма. Работата на сърцето се нормализира. Това растение ви позволява да се отървете от белодробни заболявания, симптоми на грип, бронхит и възпалено гърло. Ястия от бамя подмладяват и тонизират. Поради наличието на фолиева киселина, те са полезни за бременни и кърмещи жени. Необходимо е обаче бамята да се приготви правилно, за да не се загубят полезните й вещества. Например, не е хубаво да се пържи, защото ще я лишите от ценните й вещества и следователно ефект няма да има. За да запази хранителните си качества, бамята не бива да бъде съхранявана повече от 3-4 дни в хладилник в плик. Ако преварите бамята, тя губи всичките си витамини и става лигава, отделя слуз. Може да я приготвите на скара или много леко да я сварите, така че да остане хрупкава. Този зеленчук се приготвя много бързо. Той не трябва да се подлага на продължителна топлинна обработка. Казват, че това е бил любимият зеленчук на Клеопатра. Това може би не е случайно, защото сега се твърди, че бамята помага много затова да се радваме на изравнен тен и здрава коса. Най-разпространеният сорт у нас е Цариградската бамя. Плодовете й са тънки, дълги и заострени. Те са петръбести, светлозелени, покрити с космици и на върха леко извити. У нас много често се приготвя яхния от бамя. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обявиха официално колко е населението на България
15:39 / 27.11.2024
Слави Трифонов се завръща в bTV
12:59 / 27.11.2024
Синоптик: От 6 декември започва продължителен период на снеговалежи
14:11 / 28.11.2024
Златна 2025 година за пет зодии
14:55 / 27.11.2024
Тя се завърна
16:52 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета