ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Традиционни рецепти за козунак от различни краища на света | ||||||
| ||||||
Италиански козунак "Панетоне" Първоначално този великолепен козунак бил известен единствено като коледен сладкиш. С времето обаче постепенно започнал да се приготвя и за великденските празници. Продукти: 50 г тъмни стафиди 50 г светли стафиди 40 г прясна мая 700 г брашно 1 ч.л. сол 140 г захар 4 яйца 4 жълтъка 2 ванилии сокът от 2 лимона 400 г масло 100 г захарни портокалови кори 150 г бадеми Приготвяне: Размийте маята в 1 ч.ч. топла вода. Добавете 300 г брашно, солта, захарта, разбитите яйца и оставете сместа да втаса. Добавете жълтъците, ванилиите, лимоновия сок, останалото брашно, 300 г размекнато масло и месете 10-15 минути. Оставете на топло за 2 часа. Оваляйте портокаловите корички, стафидите и бадемите в брашно, сипете ги в мекото тесто и размесете. Сложете тестото в тава върху намаслена хартия и отгоре направете кръстообразен нарез. Оставете да втаса 1 час. Поставете в нареза кубче масло и намажете с масло козунака. Поръсете с нарязани бадеми. Печете 10 минути в загрята на 220 градуса фурна и намалете на 180 градуса. Гръцки козунак "Цуреки" Продукти: 50 г прясна мая 2 ч.ч. прясно мляко 8 ч.ч. пресято брашно 1 1/3 ч.ч. захар 1 ч.ч. смлени бадеми 1 ч.л. сол настърганата кора на 1 портокал 2 с.л. смлян анасон ¼ ч.ч. зехтин 5 яйца 1 жълтък Приготвяне: Размийте маята в затопленото мляко, добавете 1 ч.ч. брашно и ¼ ч.ч. захар, портокаловата кора и анасона. Направете кладенче в средата, сипете закваската, зехтина и разбитите яйца. Замесвайте тестото от центъра към краищата. Месете, докато тестото стане гладко и не лепне. Покрийте с кърпа и го сложете на топло за 2 часа. Намажете с разбит с мляко жълтък и поръсете с нарязани бадеми. Изпечете в загрята на 190 градуса фурна. Руски козунак "Кулич Продукти: 50 г мая 1 ½ ч.ч. прясно мляко 5 ½ ч.ч. брашно 10 жълтъка 1 ч.ч. захар 1 к.л. сол 1 ч.ч. краве масло 25 мл коняк 3 ч.л. ванилова захар 3 ч.л. настъргана лимонова кора ½ ч.ч. стафиди 25 г сушени плодове Приготвяне: Размийте маята в топлото мляко, добавете 1 ч.ч. брашно и я оставете да шупне. Разбийте жълтъците със захарта и солта, добавете маята, 4 ½ брашно и сипвайте по малко разтопено масло. Месете, докато тестото спре да лепне. Добавете коняка, лимоновата кора, ваниловата захар и оставете да втаса. Сложете в него ½ от стафидите и сушените плодове, оваляни в брашно и отново оставете да втаса. Разсипете тестото в цилиндрични форми за печене, като заеме ½ от обема си. Поръсете с останалите сушени плодове и отново оставете да втаса. Намажете с жълтък и печете в гореща фурна около 45 минути. |
Още по темата: | общо новини по темата: 76 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Синоптик: От 6 декември започва продължителен период на снеговалежи
14:11 / 28.11.2024
Годеж 17 години след първата им среща, когато са били деца
15:49 / 29.11.2024
Виктор и Беба отново заедно
08:42 / 29.11.2024
Ударно начало на декември за три зодии
14:46 / 28.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (5800) | 58% | |
Не (3208) | 32% | |
Не мога да преценя (947) | 10% |