ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Трябва да имаме едно на ум с костилките на черешите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:05 / 10.07.2024Коментари (2)2865
©
Тъй като черешите са тъкмо в сезон, сега е и времето, когато са най-вкусни и ги похапваме в най-голямо количество. И макар да съдържат костилка, това изобщо не ни е карало да ги избягваме. Оказва се обаче, че все пак е добре да имаме едно наум точно за костилките.

За разлика от динените семки, с черешовите костилки е добре да сме по-внимателни и да избягваме поглъщането им, тъй като това крие известни рискове за здравето ни.

Най-напред те са доста малки по размер и това ги прави особено лесни за неволно поглъщане, което може да причини задавяне, особено при децата.

Освен това обаче костилките на черешите съдържат концентрирано количество вещество, наречено амигдалин, което може да бъде опасно, когато попадне в организма ни. Това съединение взаимодейства с ензимите в слюнката ни и образува цианид - силно токсичен химикал. Дори малки дози цианид могат да причинят болка в гърдите, затруднено дишане, замайване и повръщане. В по-тежки случаи и редки случаи може да доведе и до смърт.

Добре е да имаме предвид, че други плодови костилки, като тези от праскови, кайсии и сливи, също съдържат амигдалин. Но неговата концентрация варира в различните видове плодове и дори в плодовете от един и същ вид, в зависимост от това къде се отглежда.

Въпреки съдържанието на това съединение в черешовата костилка, то не е потенциално опасно, ако я погълнем цяла. Това е така, тъй като то се намира в центъра ѝ. Ако костилката е цяла, амигдалинът няма как да взаимодейства със слюнката ни, за да образува цианид. Ако се случи така, че без да искаме погълнем костилка на череша, тя най-вероятно просто ще премине през храносмилателния ни тракт и няма да ни причини проблеми, предава lifestyle.bg.

Опасна тя може да бъде, в случай че е счупена, тъй като тогава амигдалинът се освобождава и може да се превърне в цианид. Но предвид, че костилката е доста твърда и е по-вероятно тя да ни счупи зъб, отколкото ние да я счупим със зъб, рискът от натравяне е сравнително нисък, пише Delish.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.07.2024 г.
-1
 
 
амигдалина е забранения витамин б17. който е най-силния противораков витамин. умишлено се казва че амигдалина е опасен за да не се консумира.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Димо Алексиев хванат пиян зад волана
Зима 2024/2025 г.
Войната вУкрайна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: