Тя е една от най-ярките звезди на операта у нас, племенница е на Георги Калоянчев и днес празнува

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
08:53
6570
Директорът на Националния музикален театър празнува днес, научи Sofia24.bg. Еделина Кънева е солистка на Националния музикален театър в столицата. Тя е родена в София на 29 септември и е възпитаник на ДМА" Панчо Владигеров". Пее от 6-годишна в радиохора. Баща ѝ Георги Кънев е бивш баскетболист и треньор. В 8 клас тя се записва да тренира баскетбол. Израства между операта, Сатирата (бел. ред. Сатиричен театър "Алеко Константинов“) и стадиона. Певицата е племенница на големия български актьор Георги Калоянчев. Тя прави дебюта си на сцената на Държавна опера - Бургас. Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в Лайпциг. От 1996 година е премиер-солистка в НМТ "Стефан Македонски".

Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите: "Трубадур", "Тоска", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан", оперетите: "Прилепът", "Цигански Барон", "Графиня Марица", "Страната на усмивките", "Царицата на Чардаша", "Великата неизвестна", мюзикълите: "Котки“, ‘’Някои го предпочитат горещо“, Уестсайдска история“, “Вълкът и седемте козлета’’. Гост- солист е на симфонични оркестри с ораториален репертоар.

Еделина Кънева е музикален продуцент на поредица от Коледни концерти за БНТ и БНТ 2. Тя е инициатор и участник на проекти в джаз и поп музиката.

Работила е в проекта на Френското Министерство на Културата "К и Пътят към замъка“- съвременна опера от Карол Бефа по романа на Кафка. От 2012 година е преподавател в НМУ "Л.Пипков“, специалност "Поп и джаз пеене", а от 2017 е музикален режосьор в "Александра Аудио".

Гастролирала е с успех в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и други. От 2000 година до 2010 година е постоянен гост -солист на Teatro Lirico D’ Europa и Mozart Festival Opera в САЩ.

Участвала е многократно на фестивалите: Аполония, Софийски Музикални Седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и редица фествали в Гърция, Израел и Германия. През 2018 г. Еделина Кънева е част от изключително успешния проект на Софийска Опера и Балет "Мамма миа“ с режисьор акад. Пламен Карталов, в който изпълнява главната роля на Дона Шеридан. От ноември 2022 г. Еделина Кънева е директор е на Държавния музикален и балетен център "Стефан Македонски“ в София.

Виж коментарите (0)

Още по темата (2076):
29.09.2024 Участник в риалити e в центъра на мега скандал, след като продаде на британци платформата "Школо"
29.09.2024 Бившата жена на Павел обяви война на Преслава
29.09.2024 "Барбитата" отпаднаха от "Бягство към победата"
29.09.2024 Силвена Роу с лично признание: Бях едно от най-красивите момичета в Пловдив
28.09.2024 Култово попфолк трио се събра след 32 години
28.09.2024 Жаси: Реших да не се тегля, защото коремът ми беше огромен
Още новини от Любопитни новини:
"Барбитата" отпаднаха от "Бягство към победата"
Силвена Роу с лично признание: Бях едно от най-красивите момичета...
Красиво цвете лекува тревожност, изглажда бръчките и помага при д...
Представителите на една зодия през целия почивен ден няма да се о...
Рибари уловиха невиждано "чудовище", което вещае бедствия
Култово попфолк трио се събра след 32 години


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).