Учени: Не загрявайте храна в пластмасови опаковки в микровълновата фурна
Учените издадоха сериозно предупреждение за обичайна практика, която милиони от нас правят в кухните.
Те призовават хората да спрат да използват пластмасови съдове за затопляне на храна в микровълнови фурни. Причината е, че това може да доведе до проникване на потенциално токсични химикали в пластмасата в храната ви. Някои пластмаси потенциално могат да имат сериозни въздействия върху здравето.
Нпаримет Бисфенол А (BPA) може да премине от пластмасови опаковки в храната. Някои проучвания показват потенциални въздействия върху здравето от BPA, който може да имитира хормона естроген.
Скорошни изследвания откриха когнитивни и поведенчески ефекти, свързани с BPA в храната - особено при бебета и деца. Известно е, че други химикали като фталатите също причиняват здравословни проблеми.
Мартин Вагнер, биолог, изучаващ излагането на пластмаса в Норвежкия университет за наука и технологии, каза: "По-високите температури улесняват излагането на химикали и освобождаването на микропластмаси.“
Филип Ландриган, епидемиолог и лекар по обществено здраве в Бостънския колеж, допълва: "Никога не загрявайте в микровълнова фурна пластмаса“.
И Джо Джо Браун, професор по епидемиология в Училището по обществено здраве на университета Браун, казва, че трябва също да избягваме да съхраняваме горещи храни в пластмасови контейнери.