Уикенд навигатор: Кукленски манастир

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:05 / 12.08.2007
2548
Лято е. Време е за море. Всек планира морската си отпуска предварително. В същото време околностите на Пловдив предлагат достатъчно места за посещение през уикенда. Няма нищо по-разтоварващо през почивните дни да избягаш за 1-2 вечери в от града, търсейки прохлада и спокойствие, далеч от градската динамика. Plovdiv24.com ще се опита да се превърне чрез серия от статии във Ваш виртуален гид из привлекателните за почивка места в близост до Пловдив.

Кукленски манастир Св. Св. Козма и Дамян

 

Манастирът е в Белочерковския рид на дела Чернатица от Западните Родопи, на около 2 км югозападно от с. Куклен.
Историческо развитие и сегашно състояние: основан е по време на Втората българска държава, разрушен е по време на помохамеданчването на чепинските българи през 1657 г., но скоро е възобновен. В миналото манастирът е използван като лечебница за душевно болни, а при лечението е използвана водата от манастирското аязмо. Понастоящем е постоянно действащ.

Представлява комплекс от две черкви - "Св. св. Козма и Дамян" (ХV в.) и "Св. Благовещение" (50-те години на ХХ в.), голямо аязмо в близост, жилищни и стопански сгради.
Черквата "Св. св. Козма и Дамян", с размери 22 х 8 м, е кръстовидна, безкуполна сграда с две плитки квадратни конхи. Тя е с два притвора, като във външния е запазена веригата, с която са връзвали душевно болните.

В края на ХVІІІ и началото на ХІХ в. манастирът попада в ръцете на гръцки монаси, които замазват българските стенописи и изографисват върху тях такива с гръцки надписи (при реставрацията на черквата са запазени и експонирани и двата стенописни слоя).

През ХVІІ и ХVІІІ в. манастирът е важно книжовно средище - в библиотеката на БАН се пази Кукленският псалтир - Песнивецът от 1337 г.

Обявен е за паметник на културата.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Есенните плодове и зеленчуци влияят и на настроението ни
Крум Савов проговори за закриването на телевизия "7/8" и Слави Тр...
При проблеми с кръвното, ето каква трябва да е закуската
Страшен инцидент в "Игри на волята" едва не завърши с голяма траг...
Ана Пападопулу партнира на Пенко Господинов в новия сериал "Трево...
Папи Ханс: Имам да обявя нещо голямо


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).