Унгарка става за месец гид под тепетата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:30 / 28.07.2009
932
Млада унгарка упътва на три езика наши и чужди туристи в общинския туристически информационен център.

Студентката Марианн Турбуц от университета в Сегед е в Пловдив по програмата за обмен на студенти "Еразъм". Освен по учебния обмен, от две години Пловдивският университет работи и по стажантски програми на чужди студенти у нас. От толкова време "Еразъм" предлага, освен обмен на студенти за обучение, и програми за извънучебен стаж.

Стажантите са от специалността "Социология и туризъм" и прекарват по 1 месец в България. Миналата година на обучение от Унгария са дошли 2 момчета и 1 момиче. Те стажуват не само в туристическия център, но и в частни фирми в областта на туризма. Марианн Турбуц е второкурсничка и освен родния си унгарски, говори перфектно английски и руски език.

Владеенето на поне два чужди езика е и едно от задължителните условия за участие в обмена. Според ръководителите на проекта от Пловдивския университет, владеенето на един западен и един славянски език е най-лесният начин хората, работещи в областта на туризма, да предлагат качествено обслужване.

За едномесечния си стаж в Пловдив Марианн ще получи 15 кредита по европейската програма за оценяване на студенти. Стажът включва запознаване с туристическите обекти в Пловдив, изготвяне на брошури за града на различни езици и работа с туристи. Гостите на Пловдив ще се запознаят с уникалните исторически забележителности, а задължителна дестинация е посещението на къщите в Стария град.

Преди да се върне в Сегед, студентката ще започне изготвянето на курсова работа във вид на справочник за забележителностите на Пловдив. Стажът е организиран от катедрата по руска филология. Освен с университета в Сегед, ПУ "Паисий Хилендарски" има договори за обмен на студенти с още 24 университета в цяла Европа.

Засега обаче стажантският обмен е само с унгарския университет, защото е трудно да се намерят работни места, които отговарят на изискванията на различните университети. Въпреки че са домакини за втора година, от Пловдивския университет все още не са изпратили наши студенти на стаж в чужбина.

"Надяваме се това да стане догодина. И да пратим стажанти в Сегед" - казва главен асистент Надя Чернева от катедрата по руска филология.

Източник: в. "Труд"


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Жалко! Разводът официално е потвърден от едната страна
Доц. д-р Пламен Кръстев: При застудяване дозите на лекарствата за...
Българинът и компотите в мазата – традиция, и то с много плюсове
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"
Ясен е първият финалист в "Биг Брадър"
Бум на турските сапунки, сериали със стари и нови сюжети тръгват ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).