Ути Бъчваров отново запретна ръкави и сготви в огромен казан, този път – 2500 порции добруджански боб
Боб по добруджански приготви днес Ути Бъчваров в центъра на Добрич. Според него това е една от най-вкусните гозби. За направата на 2500 порции той и екипът му използваха 100 кг добруджански боб, както и продукти и подправки от този край. В подготовката на продуктите и раздаването на ястието се включиха и ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Пейо Яворов“ (ПГТ) от Добрич.
За БТА Ути Бъчваров каза, че за щастие все още се отглежда български фасул и това е точно в Добруджа. "Неповторимият вкус на фасула се получава от лука, морковите, целината, пиперките, с които ври, а след като бобът е почти готов, му се добавят солта и доматите“.
Той направи и уточнението, че в Добруджа размерът има значение. "Когато се чувстваш част от тази шир и ти трябва да се разгърнеш, да готвиш с размах.“ Той сподели, че през ноември месец е поканен в Генерал Тошево на празника на Добруджанската сарма и кюфтето. "Навсякъде му казваме сарми, сармички, само в Добруджа е сарма, защото е голяма и се сервира по една“, каза с усмивка Бъчваров.
Той разкри и тайната на вкусното ястие и тя е споделянето с другите хора.
Гостуването на известния готвач е по повод Деня на Добрич – 25 септември и е съчетано с Фестивал на хляба и Изложение на занаятите.
Над 20 занаятчии са подредили щандове на площад "Демокрация“. Те представят художествени и традиционни занаяти, характерни за региона.
Празничната програма продължава с хоротеки с участието на Детски танцов състав "Българилци“, Танцов състав "Българилци“ и Певческа група "Българилци“ при Народно читалище "Пробуда – 1939 г.“ с ръководители Снежана Илиева и Камелия Стойкова, както и Представителна фолклорна танцова студия "Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов.