Уж най-безопасната храна се оказа най-вредна в хладилника

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:23 / 11.04.2025
38318
Храната в хладилника е защитена от разваляне до известна степен, но това не означава, че можете спокойно да ядете варен ориз, който е на три дни, салата, която не сте измили добре, или храна с изтекъл срок на годност.

Всяка храна може потенциално да доведе до отравяне и е важно да се разбере нивото на този риск, предупреждават експертите.

Някои категории храни първоначално заслужават допълнително внимание при съхранение. Най-вероятните виновници за хранително отравяне може да са храни с високо съдържание на протеини като месо, риба, мляко, сирене и яйца.

При тях патогените се размножават лесно, казва Мат Тейлър, съветник по храните в Националната санитарна фондация (NSF), американска организация с нестопанска цел, която разработва и сертифицира стандарти за безопасност на храните.

Особено внимание трябва да се обърне на пушената риба, непастьоризираното мляко и млечни продукти, а потенциално опасни са и готовите продукти, т.е. месни деликатеси, предварително нарязани.

Патогените също могат да замърсят пресни продукти, включително гъби, както и пакетирани салати и кълнове. Повечето пресни продукти трябва да се измиват преди приготвяне и ядене.

Внимавайте с готвената храна

Варените храни също могат да бъдат опасни, особено оризът. Може да съдържа спори на бактерията Bacillus cereus, която може да представлява заплаха дори след като оризът е сготвен, особено ако не се съхранява правилно.

"Оризът никога не трябва да се оставя на стайна температура. "Сложете го в хладилника и го изяжте в рамките на 24 часа“, съветва д-р Даниел Аткинсън.

Често срещано погрешно схващане е, че оризът, който не е безопасен за консумация, ще покаже забележими признаци на разваляне, като мухъл или необичайна миризма, но това не винаги е така.

Оризът от ресторантите за вкъщи може да има още по-голям потенциал за опасност. Добавките и подправките в него могат да маскират признаци на разваляне и ние дори не можем да знаем как и колко време е съхраняван, преди да поръчаме. Ето защо останките му никога не трябва да се съхраняват за по-късно.

Само защото мирише добре, не означава, че е безопасно за ядене

Интересното е, че голяма част от вредните бактерии, като салмонела и листерия, не влияят на миризмата, вкуса или външния вид на храната. Някои бактерии могат ясно да развалят органолептичните свойства на храната, но други могат да я замърсят неусетно.

"Охлаждането е практичен метод за съхранение, но не е напълно безопасен. Той ще забави растежа на бактериите, но няма да го спре. Въпреки това е много важно да се поддържа подходяща температура в хладилника, тъй като по-високите температури могат да улеснят растежа на патогени и по този начин да увеличат риска от заболяване", обяснява микробиологът Денис Д'Амико, професор в университета в Кънектикът.

Препоръчителната температура на охлаждане е 2°C до 4°C, но проучванията показват, че средната потребителска температура на хладилника е по-близо до 7 градуса по Целзий.

Понякога два часа са достатъчни

Ако имате навика просто да слагате полуизядена купа или консерва с храна директно в хладилника, помислете отново, защото това е сериозна грешка. Микроорганизмите могат лесно да се развият в непокрита храна и лесно могат да се разпространят от нея, тъй като въздухът в хладилника непрекъснато се движи и бактериалните спори могат да се прехвърлят в друга храна.

Ако имате навика да седите на масата известно време след хранене, не забравяйте, че неизядената храна трябва да се охлади бързо.

"Бактериите са винаги в движение и могат да се развият само за два часа в нетрайни храни като месо, яйца, салати, нарязани плодове и гювечи“, каза Мици Баум от организацията с нестопанска цел Stop Foodborne Illness.

Приемете сериозно всяка новина за изземване на храна от властите и незабавно премахнете такава храна от дома си.

Факт е, че повечето хора изхвърлят твърде много храна, но що се отнася до здравето, няма защо да се колебаете - ако не сте сигурни колко време е престояла храната в хладилника, изхвърлете я, казва Мат Тейлър от NSF.

Въпреки това, за да предотвратите разхищаването на храна в бъдеще, бъдете малко проактивни и започнете да етикетирате храните, които съхранявате. Напишете името на храната или ястието и датата на приготвяне на тиксо, след което го залепете върху съда.

Винаги проверявайте етикетите на закупените храни, за да проверите срока на годност, както и инструкциите за сервиране и безопасно съхранение.

И след това се дисциплинирайте и планирайте храненията си по ред. Това ще увеличи вашата безопасност и безопасността на вашето домакинство и ще намали хранителните отпадъци, пише zdrave.to.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Наш финансист днес става на 63: Роден е в Швейцария, баща му е ан...
"Колкото по-силно, толкова по-добре": Защо птиците пеят най-много...
Една от най-великите обяви, че ще се оттегли
Един от най-големите днес празнува рожден ден
Милица Гладнишка: Порнографското съдържание там не го качвам аз
Виден лекар от Пловдив днес стана на 63


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).