В българския език има 3000 нови думи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:24
1075
Забавен опит да се преустанови употребата на заемки, като в текст, написан на роден език, същите се заменят с побългарени думи (например "кибрит“ с "драсни-пални-клечица“, измислена от българския учен Иван Богоров),  доведе до смешно и нелепо звучене на текста. Като защитник на българщината и подразнен от навлизането на множество чужди думи в езика ни, главно гръцки, Богоров измисля български думи, с които те да бъдат заменени, но измислените от него думи, така и не се налагат и не се употребяват. 

Сред тях са бивалица  вместо история, самосвет вместо фотография и други, а епохата, през която се забелязват най-много усилия да се заменят чуждите думи, които българите използват, с родни е Възраждането.

 

Колкото и патриотично да сме настроени обаче, трябва да признаем ключовата роля на заемките в езика ни, безспорно важни, защото въвеждат думи, за  които българска дума няма. Такива са например фризер, гара, кухня и дори думата пита, която свързваме дори с корените и традициите си, както и много други думи, които до такава степен са се слели с езика ни, че не ги разпознаваме като чужди. Заемките със сигурност обогатяват езика ни и са важни, като се има предвид, че липсва родна дума. Как стоят нещата с чуждиците обаче? Защо често прекаляваме с употребата им и дори заместваме прекрасни български думи като "подкрепа“ с думата "съпорт“.

Криворазбрана мода ли е употребата на толкова много чуждици, или тя е продиктувана от глобализацията и чуждите езици, които масово владеем? Особено силно е влиянието на английския език, с чиито думи заместваме редица родни, без  да имаме  изобщо причина за това. Но с английски произход ли са най-използваните чуждици в българския език и кои са те?

Най-използваните чуждици в българския език

Докато употребата на заемки е напълно оправдана и обогатява езика ни, тази на чуждици понякога е ненужна и не разбираема за милеещите за чистота на езика. Подобна ненужна употреба е именно заместването на думата "подкрепа“ със съпорт. Сред най-използваните чуждици в българския език са свързаните с новия начин на общуване и бизнес – социалните мрежи, като "лайквам“ и хейт са само част от примерите.  

Други чуждици са инфлуенсър, буквам, имидж, които се явяват част от най-използваните чуждици в българския език. Обикновено новото поколение, младите хора са онези, които  се увличат по чуждиците и често така прекаляват с употребата им, че речта става напълно неразбираема за по-старите поколения и за онези, които не владеят чужди езици и трудно или изобщо не разбират смисъла на текст, наситен  с чуждици. 

Ако не вярвате, опитайте да обясните на съседа пенсионер, че сте инфлуенсър, подканващ хората да букнат топ дестинации и че градите имидж като се изявявате като хейтър в интернет пространството… и ще се уверите, че няма да ви разбере.

Според Речник на новите думи в българския език, издаден през 2021 година, в речта ни са навлезли и усилено се използват почти 3 000 нови думи за едва няколко десетилетия, повечето от които повлияни от социалните мрежи, новите професии, глбализацията и новия начин на живот. Сред тези 3 000 думи са и някои от най-използваните чуждици в българския език – ментор, ПР, имидж, хейтър, френд, фешън – всички, повлияни от английския език за разлика от миналото, когато повечето чуждици в българския език били повлияни от френския и гръцкия, както и от турския език, като вероятно последното е свързано с вековното робство, пише actualno.

Макар и заемките, и чуждиците да правят речта и езикът ни по-богат, по-пъстър и цветен, с употребата на чуждици следва да се внимава и тя да не е в обем, превъзхождат обема на българските думи в текста.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Д-р Томова: Необходимо е дневният прием с храната да е 1200 милиг...
Зрител: Ако го пратите на Блатото вместо у тях, спирам да гледам!...
На каква температура да настроим бойлера, за да намалим разходите...
Лентикулярни облаци превъзбудиха мрежата
На днешния ден женитбата води до бърза раздяла
Емблематичен участник напусна "Островът на 100-те гривни"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).