Васко Василев празнува рожден ден днес

Автор: Цвети Христова
Коментари (0)
19:24
2146
Васко Василев празнува рожден ден днес, научи Sofia24.bg. Световноизвестният цигулар е роден на 14 октомври 1970 г. в София. 

"Честит рожден ден на Васко Василев! Днес поздравявам един прекрасен човек, изумителен музикант и приятел, с когото много се гордея. Благодаря ти, че ни даряваш с музиката си! Пожелавам ти много здраве и любовта на хората, която със сигурност имаш. Нека тя продължава да те вдъхновява!", написа Енчо Керязов в личния си профил във Facebook, видя Sofia24.bg.

Още от петгодишен Васко Василев има изпълнения пред публика. На  седемгодишна възраст свири като солист на Българския камерен оркестър в зала "България", под диригентството на Дина Шнайдерман, а две години по-късно записва със Софийската филхармония и главния ѝ диригент Константин Илиев първата си дългосвиреща плоча.

На десет години получава Правителствена стипендия и заминава за Москва, където е приет в Централното музикално училище към Московската консерватория (за даровити деца), след което Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в град Пловдив. В този период от седем години печели Международните конкурси "Жак Тибо“ в Париж, "Карл Флеш“ в Лондон и "Паганини“ в Италия. 

През 1994 г. става най-младият концертмайстор на оркестъра към Кралската опера – Лондон, с който редовно свири и като солист. Изпълнява както класически произведения, така и музика с по-модерно звучене. Свири еднакво добре както на класическа цигулка, така и на цигулка, чийто звук се обогатява и усилва с помощта на електронни средства. Свирил е на концерти в 40 страни. Преподавател е в Лондон и Валенсия. Свирил е със световноизвестни изпълнители като Лили Иванова, Майкъл Джаксън, Мадона, Стинг, Пласидо Доминго и други. Свири с цигулка "Амати“, от която в света съществуват само десет екземпляра, на възраст около 305 г.

През 2011 година става съдия в журито на българския X Factor.

През октомври 2016 г. е удостоен с орден "Св. св. Кирил и Методий“ I степен от президента Росен Плевнелиев. При удостояването си Василев заявява: "Аз имам и други награди, но за мене наградата "Кирил и Методий“ – все пак това е българска награда, е най-хубавата“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (2414):
14.10.2024 Криси от "Ергенът" показа половинката си
14.10.2024 Маги Халваджиян: Кремена редовно ме проверяваше дали съм тъп
14.10.2024 По-малката дъщеря на Серина Уилямс е просто възхитителна
14.10.2024 Аштън Къчър и Мила Кунис напускат САЩ? 
14.10.2024 Помните ли Хорейшио Кейн? Актьорът, изиграл култовия детектив, се занемари
14.10.2024 Продадоха железния трон от "Игра на тронове" за баснословна сума
Още новини от Любопитни новини:
Google Chrome предупреждава за скорошно изключване на приложения
Учени разкриха вековна мистерия
Борят се за бебе от 3 години, а преди дни станаха родители на три...
Скъпоценности на Фердинанд отиват на търг
Две големи гръцки звезди "взривяват" в Колодрума тази вечер
Стана майка за втори път, името на бебето - повече от странно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).