Васко Василев след концерта си в Пловдив: Трябва да свириш три глави по-горе

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
18:57 / 21.06.2024
4569
Като музикант за мен най-важна е музиката и възможността да имаш богат репертоар, това е най-интересното. Като класически музикант имам възможността да свиря огромен репертоар и не завиждам на хора, които трябва да свирят едни и същи песни цял живот, когато имат хитове, а аз мога да сменям репертоара си непрекъснато. Това каза в предаването "Животът на фокус“ на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова Васко Василев, цигулар. 

Той изнесе безплатен концерт по повод 70-годишнината на Пловдивската опера на площада в Пловдив. Пловдивската публика го очарова с топлината си.

Васко Василев е живял като дете в Пловдив и този град е специален за него, тъй като неговият баща е от Пловдив. Когато е бил на 5 години баща му го е попитал на какво иска да свири - на пиано или цигулка. Избрал е цигулката. Бил е непослушно дете и когато е живял в Москва е напуснал дома си за 3 месеца и техните са ходили на ясновидец, за да го намерят къде е. Намерили са го на 3200 километра в Татарстан с едно гадже. Животът му в Русия е най-големият му учител.

Учил е в училище за даровити деца. Огромната страна, огромните постижения, огромните територии го впечатляват много. В Москва учителката му по музика му каза: “Ако искаш да те забележат трябва да свириш три глави по-горе, защото ако свириш с една глава по-горе, няма да те видят. Ако свириш с две - ще се направят, че не те виждат, но с три нямат избор."

По време на перестройката е живял в Москва и е почувствал огромната разлика. За да учи в Московската консерватория е трябвало да влезе първо в Българската консерватория, за да го приемат в Московската. Имал е изпит по БКП и в студентската си книжка е сложил снимка на Тодор Живков и е получил шестица. Свирил е и на Чаушеску, много е харесал мокасините на Чаушеску, спомня си, че си е купил тогава обувки от Румъния.

Предстои му турне от 5 ноември в 19 български града. То ще започне с филм за Васко Василев и това ще бъде старт на турнето от София. Програмата на турнетата ще бъде свързана тематично с филма. Свикнал е да свири в различни формации -  с оркестър в Пловдив, с камерна формация във Виена, свири опера в Токио, след това в София ще свири с рок бандата си. Има един основен репертоар, но с различни аранжименти и формации и винаги наглася музиката към публиката си. За него публиката е най-скъпото нещо.

“Публиката навсякъде е различна и изненадва по някакъв начин. Като топлота не мога да кажа, че има публика, която ме обича повече от българската публика", сподели цигуларят.

Правил е колаборации с много известни оперни и поп музиканти, дирижирал е и два концерта на Майкъл Джексън. Не отказва ангажименти, особено на български организатори като концертът, който изнася по случай 24 май на Айфеловата кула.

Фен е на футбола и на Англия, следи Европейското първенство по футбол. Кара добре ски. Спортът е  част от режима за работата му. Единственото, което си забранява е да не пие алкохол преди да свири.

“Когато попаднах в Лондон бях спечелил само конкурса “Жак Тибо". Всичките ми приятели бяха в Москва, аз много обичах Москва. Първата ми година в Лондон беше отвратително, нямах пари, а имаше моменти, в които нямаше и къде да спя. Но постепенно се оправих. Ара Маликян ме спаси, имаше общежитие и ми даде да живея в неговото общежитие с още един французин. Поддържам връзка с Ара, даже направихме концерт заедно в Милано миналата година и клипове по време на пандемията направихме заедно. Като си затворя очите да мечтая, тази сутрин, вместо да замина за Япония си представях, че ще  отида с баща ми и майка ми на море на Кара дере. Като всеки човек, всеки ден се събуждам с нова мечта", сподели Васко Василев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Уникален! Ергенът Евгени с емоционален призив към шофьорите
Любимката на народа идва в Пловдив
17-годишна ученичка от Пловдив с перфектни мерки и излъчване е на...
На морето: По цял ден се облизваха и вечер скачаха в леглото на н...
Предупредиха ни за магнитни бури
Любо Киров - милионер, само данъците му са 1,5 млн. лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).