ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Вкусна и богата на полезни вещества, ето и интересна рецепта | ||||||
| ||||||
Богата е на антиоксиданти – червената леща е богата на антиоксиданти, които се борят с влиянието на свободните радикали, потискат възпалителните процеси и забавят процесите на стареене. Всичко това води до подобряване на здравето и предпазва от възникване на хронични и дигенеративни заболявания. Подобрява работата на сърдечно-съдовата и нервната система – както вече споменахме червената леща е богата на антиоксиданти и затова има благоприятен ефект както върху сърдечно-съдовата, така и върху нервната система. Тя съдържа още и витамини А и В, които намаляват възпалителните процеси в организма, които са основен фактор в развитието на неврологични дегенеративни и възпалителни състояния. Богата е на витамини и минерали – червената леща е богата на калций, магнезий, калий, фосфор, желязо, витамини от група А и В. Също така тя е богата на протеини и фибри, което я прави изключително подходяща за хората, които тренират редовно, които искат да се отърват от излишните килограми, както и за тези, които имат нужда да контролират нивата на кръвната си захар. Засища за дълъг период от време – червената леща е богата на фибри, протеини и сложни въглехидрати и доставя ценна енергия на организма, която се освобождава в продължение на поне няколко часа. Една купичка червена леща е в състояние да ви засити за дълъг период от време и да притъпи апетита ви, което пък ще ви предпази от похапването на вредна и висококалорична храна между основните хранения. Богата е на фолиева киселина – фолиевата киселина е изключително важна за развитието на клетките, особено за нервната система и особено при бременните жени. Тя е важна както за развиващия се плод в утробата на майката, така и за регенерацията на клетките, тъканите, за правилното делене на клетките и за контрола на хормоналния баланс в организма. Рецепта с червена леща Необходими продукти: 1 чаша червена леща, измита и отцедена; 1 голям лук, нарязан на ситно; 2 скилидки чесън, ситно нарязани; 1 морков, нарязан на ситно; 1 ч.л. доматено пюре; 1 ч.л. кимион; 1 ч.л. куркума; Сол на вкус; Черен пипер на вкус; 1 литър зеленчуков бульон или вода; 2 с.л. зехтин; Сок от половин лимон; Прясно нарязан магданоз за сервиране; Начин на приготвяне: В голям тиган загрейте зехтина на средна температура, добавете лука и чесъна и ги сортирайте до омекване. Прибавете моркова и продължете да готвите за още няколко минути. Добавете червената леща, доматеното пюре, кимиона, куркумата, солта и черния пипер и разбъркайте добре. Прибавете зеленчуковия бульон или водата и оставете да заври, след което намалете температурата и варете на слаб огън до момента, в който лещата стане мека – това ще отнеме около 20-25 минути. Полезна и вкусна КРЕМ супа от червена леща, картофи и моркови Когато лещата е готова, прибавете лимоновия сок и разбъркайте. Поднесете супата гореща, поръсена с прясно нарязан магданоз, пише actualno.com. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Обявиха официално колко е населението на България
15:39 / 27.11.2024
Слави Трифонов се завръща в bTV
12:59 / 27.11.2024
Златна 2025 година за пет зодии
14:55 / 27.11.2024
Синоптик: От 6 декември започва продължителен период на снеговалежи
14:11 / 28.11.2024
Тя се завърна
16:52 / 27.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (5788) | 58% | |
Не (3202) | 32% | |
Не мога да преценя (945) | 10% |