Вкусовите ни рецептори намаляват с 30%, когато сме във въздуха
Храната и напитките често се сервират в самолетите, особено в тези, които предприемат дълги пътувания. Но когато се хранят на борда, пътниците постоянно се оплакват, че храната е непривлекателна или има блудкав вкус. Въпреки че повечето хора обвиняват авиокомпаниите, има различни други причини за това. Понякога специфични качества на околната среда също влияят върху вкуса ни. Преди известно време германската авиокомпания Lufthansa проведе проучване и откри, че когато сте над 10 хил. метра над земята, чувствителността на вашите вкусови рецептори към сладки и солени ястия намалява с приблизително 30%.
Те споменаха, че при 10 хил. метра над земята влажността в кабината пада драстично до 20% или по-малко, оставяйки въздуха изключително сух. Способността ни да усещаме аромата е намалена, както и чувствителността на вкусовите рецептори при сухи условия, което влияе върху възприятието ни за вкус. Това допринася за мекия вкус на ястията в кабината на самолета. В отговор доставчиците на храна по време на полет естествено ще се стремят да подобрят вкуса на храната, която сервират във въздуха. Освен това може да има и други външни фактори.
Масово производство – Ястията в самолета не се създават само за вечерящи в един самолет, а за хиляди потребители наведнъж. Масово произвежданата храна често компрометира вкуса и качеството.
Прекалено солено – Авиокомпаниите често увеличават нивата на захар и сол в ястията си, за да ги направят по-апетитни. За съжаление, това обикновено има неблагоприятен ефект, тъй като допринася за дехидратация, правейки нещата отново по-лоши на вкус.
Съставки с лошо качество – Авиокомпаниите искат да спечелят колкото е възможно повече пари и често някои компании са склонни да пестят пари от храна. В резултат на това ястията често се приготвят с най-евтините компоненти, което ги прави по-малко приятни. Разбира се, евтините съставки често влияят на вкуса, независимо дали във въздуха или на земята.
Претоплена храна - Всички ястия на авиокомпаниите се приготвят на земята. Ястията, които ядете на борда, се приготвят, опаковат и охлаждат, преди дори да стигнат до вашия самолет. Преди сервиране се претоплят. Следователно вкусът на храната е доста различен от прясно приготвеното ястие.