ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Внимавайте със зимнината, всеки буркан може да се окаже смъртоносен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:53 / 15.10.2014Коментари (6)14412
© Народно дело
Врящите тенджери и казани при подготовката на зимнина отново станаха обичайна гледка. Няма лошо човек да затвори няколко консерви по стара семейна рецепта. Има обаче едно много важно условие - внимавайте как подготвяте зимнината, защото всеки буркан може да се окаже смъртоносен. Става въпрос за ботулизма, който, макар и рядко срещан, не е чужд на варненските лекари.

"Темата отново е актуална и затова е добре хората да си припомнят добрите правила за консервиране", коментират пред "Народно дело" специалисти от варненската инфекциозна клиника. Те посочват, че пациенти с ботулизъм за последно са лекувани успешно през 2011 г. През юли са били приети в клиниката съпруг и съпруга, които се нагостили с приготвено от тях месо в буркани. По-късно, през есента, постъпва и мъж, който е транспортиран по спешност от шуменско село. "И тримата пациенти за щастие оцеляха, макар че смъртността при тази болест е над 50 процента", коментират варненските лекари.

Бактерията Clostridium botulinum, отговорна за болестта, може да се завъди както в месните консерви, така и в тези с плодове или зеленчуци. Съветът на медиците е категоричен - по-добре не варете буркани, а си ги купувайте готови от магазина. Причината е, че фабрично произведените консерви се приготвят при по-висока температура и налягане, които ликвидират бактерията. И все пак, ако твърдо сте решили, че зимата ще ядете лютеница по рецепта на баба ви, обърнете наистина сериозно внимание на хигиената и технологията на консервиране - варете зимнината достатъчно дълго, за да се предпазите. И не се лъжете, преглеждането и дегустирането на зимнината в момента на отварянето на буркана няма да ви помогне. Заразените консерви обикновено не се разпознават - нито цветът на храната е променен, нито нейният вкус. Ако искате да си гарантирате пълна безопасност, например ако са ви подарили някое бурканче със зимнина, можете да го преварите след отварянето на буркана, за да унищожите евентуалните бактерии.

Самата болест представлява отравяне с токсин, произвеждан от ботулиновата бактерия. Той въздейства върху нервната система, причинява парализа първо по лицето, като с времето засяга дишането и причинява смърт. Токсинът е една от най-мощните отрови, затова неслучайно тя е използвана и при разработването на биологични оръжия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на dminev
премахни филтъра

+14
 
 
Тя и ракията дето си я варя, не била не знам кво си, ама да имат много здраве. От домашното по-добро няма!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: