ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Вредни ли са преварените макарони?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:39 / 23.03.2024Коментари (0)2241
©
"Противно на общоприетото схващане, нишестето в преварените макарони няма да навреди на здравето ви", казва Антонина Леонтиева, диетолог и специалист по хранене в медицински център "Медскан".

Според Леонтиева прясно сготвените продукти са по-добри от тези, които са престояли в хладилника. След три дни съхранение консумирането им застрашава с отравяне, тъй като тестото е добра среда за размножаване на патогенни микроорганизми.

"Разбира се, всяка храна е добра, когато е прясна. Ако макароните ви са в хладилника повече от три дни, те са замърсени с бактерии и съответно има риск да се развият патогенни бактерии и просто можем да се отровим с тези тестени изделия", каза тя.

Също така варените макаронени изделия могат да бъдат заразени с гъбични спори, продължи лекарката. Невъзможно е да се отровим със спори на гъби, подчерта Леонтиева, те са условно патогенни, предава БГНЕС.

В същото време диетологът смята за съмнително твърдението, че след загряване на тестените изделия нишестето започва да отделя вредни вещества. "Ако сварим пастата и я изядем, ще получим само нишесте.

Впоследствие то се подлага на разграждане в стомаха, при което се получава глюкоза, която използваме за енергия. Ако извадим от хладилника охладена паста и я изядем, в този случай нишестето придобива своеобразна резистентност, т.е. нашите ензими не са в състояние да го разградят напълно и да го превърнат в глюкоза", обяснява тя и добавя, че този механизъм е по-слабо изразен при пастата, отколкото например при студените картофи, където се образува по-резистентно нишесте.

Освен това е важно да се помни, че макаронените изделия са доста калорични - 200 грама варени макарони съдържат 314 калории, така че не е препоръчително да се ядат на вечеря. Организмът просто няма да има достатъчно време да изразходва получената енергия.

Ако към пастата добавите мазен сос или сирене, калоричността на ястието ще се увеличи няколко пъти, затова е по-добре да ядете паста със зеленчуци и зеленина или зеленчукови сосове.

Вредността и ползите от пастата, продължава Леонтиева, зависят както от суровините, така и от методите на готвене и индивидуалните характеристики на организма. Според нея недостатъчно сварената паста (алденте), която е леко твърда, е по-полезна.

Там се запазват повече хранителни вещества, включително витамини В и Е, калий, калций, магнезий, фосфор, цинк и мед.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мащабно почистване на парк "Лаута"
Хороскоп за деня
Зима 2024/2025 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: