Връчиха националните награди "Христо Г.Данов"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:42 / 30.05.2009
1723
Официалното връчване на наградите "Христо Г. Данов" се състоя вчера в едноименната къща-музей. Свобода Бъчварова стана тазгодишната носителка на наградата за българска художествена литература с документалния си роман в три тома "По особено мъчителен начин", издаден от "Жанет 45".

За хуманитаристика беше отличен Светлозар Игов с "Бай Ганю" и бай Ганю (Загадъчната творба на проблематичния българин)", а за изкуство на книгата - Яна Левиева с художественото оформление на сборника стихове за деца "Чудовище вкъщи" от Виктор Самуилов.

Станка Пенчева спечели в категорията за детска литература с приказки, издадени също от "Жанет 45" под заглавие "Зелената Жози".

Преводът на Любомир Илиев "Човекът без качества" от Роберт Музил (изд. "Атлантис - КЛ") стана №1 при чуждоезичната литература в конкуренция с Вера Деянова, Мария Коева, Милен Русков и Боряна Джанабетска.

За цялостен принос в българската книжовна култура
бе отличен доц. д-р Генчо Дончев, философ и преводач, който отбелязва своята 80-годишнина. Той получи почетната статуетка от зам.-министърката на културата Надежда Захариева.

За книгоразпространение отново бе наградена столичната книжарница "Български книжици", а при библиотеките - старозагорската "Родина" (Rodina-bg.org).

Националната награда "Христо Г. Данов" е учредена през 1999 година от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на "Европейски месец на културата".

Наградата се присъжда ежегодно по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура през предходната календарна година.

Наградите се определят на конкурсен принцип, а отличията се връчват на тържествена церемония в Пловдив. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума. Съставът на журито се определя със заповед на министъра на културата и се обявява при връчването на наградата. Присъждането на наградата се извършва чрез журиране в два кръга. Наградният фонд може да се попълва и с дарения от лица и организации.

Източник: vesti.bg

Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
01.06.2009 Евгений Евтушенко в Пловдив
31.05.2009 Евгений Евтушенко гост на "Пловдив чете"
31.05.2009 Група "Сигнал" гости на район "Северен" за "Пловдив чете"
30.05.2009 Група Остава идва в Пловдив
30.05.2009 Представят новия роман на Димитър Атанасов
29.05.2009 Връчиха Орфеев венец на Борис Христов
Още новини от Любопитни новини:
Стефанос Циципас: Григор Димитров за президент на Европейския съю...
Жалко! Разводът официално е потвърден от едната страна
Доц. д-р Пламен Кръстев: При застудяване дозите на лекарствата за...
Българинът и компотите в мазата – традиция, и то с много плюсове
Големи стратегии тази вечер в "Игри на волята"
Ясен е първият финалист в "Биг Брадър"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).