ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Ядем повече паста от преди
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:12 / 25.10.2024Коментари (2)2401
©
Поръчките на паста у нас са скочили с 22% през последната година. Това показват данни на Glovo, обобщени по повод на Световния ден на пастата, който се отбелязва на 25 октомври. Българите предпочитат да поръчват за вкъщи най-вече лазаня “Болонезе", талиатели, спагети и пене. Изглежда, че у нас пастата е често срещан избор за вечеря, при това през почивните дни.

Българите неведнъж са доказали своето отношение към италианската кухня. След като стана ясно, че пицата е една от най-предпочитаните храни у нас, според данните на Glovo, за консумацията на паста виждаме, че страната ни се нарежда на трето място сред държавите в региона. Шампиони в Югоизточна Европа са Румъния и Сърбия. 

Макар, че ноември е месецът, в който българите са имали най-голям апетит за паста през 2023 г., данните показват, че на 24 май, деня на Българската писменост и култура, са регистрирани най-голям брой поръчки, съдържащи паста. Градовете с най-много любители на макаронени изделия са София, Пловдив и Варна. 

Свикнали сме да приемаме пастата за италианско ястие, въпреки малко известния факт, че произходът ѝ всъщност е много по-древен. Смята се, че етруските, а след тях и римляните са консумирали храни, много подобни на съвременната паста, още около 1000 г. пр.н.е. 

Връзката на пастата с Италия се затвърждава чак през Средновековието. Според някои митове Марко Поло я е пренесал от Китай през XIII в., но по-достоверни източници сочат, че макаронените изделия от твърда пшеница са произвеждани и консумирани в Средиземноморието още след арабските нашествия през IX в. Първите сведения за сушене на паста датират от XII в. в Сицилия, като целта на това откритие е била да се подобри съхранението и разпространението ѝ. 

Днес пастата затвърждава своето водещо място в традиционната италианска кухня. Лесното приготвяне, добрите хранителни качества, разнообразието на вкусовите варианти, превръщат макаронените изделия в предпочитано ястие в много други страни по света.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2016 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Марица в Трета лига, сезон 2024/2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: