Японци търсят тайната на българските билки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:14 / 27.07.2010
4300
"Ба-би-ни зъби". Така с полусрички, с видимо затруднение, но удивително точно японски журналисти повториха българското наименование на една от нашите уникални билки, буквално 10 минути след влизането си в специализираната билкова аптека в Красно село, София. Екип на едно от най-популярните женски списания в Япония пристигна в България, воден от желанието да открие за читателките си тайните на българското природолечение. Японските журналисти подготвиха материал за млечнокиселите бактерии в българското кисело мляко / лактобацилус булгарикус/ и благотворното въздействие на българските билки върху жената над 40-те.

Японските журналисти останаха видимо впечатлени от факта, че успяха да видят на едно място над 250 лечебни билки . В интервюто заедно с фармацевтите от специализираната аптека в Красно село се включи със специално интервю и известният фитотерапевт д-р Атанас Михайлов - лекар, хомеопат и фитотерапевт с 26-годишна практика.

Д-р Михайлов представи конкретното въздействие на билките както и приложението им при проблемите на жената в климактериум. Журналистите научиха за благотворното въздействие през менопаузата на уникалната българска билка бабини зъби, лечебната сила на върбинката, успокоението на лавандулата, балансиращата сила на комунигата, червената детелина и имела. Тези билки успокояват нервната система, влияят благоприятно на сърцето, костите, възстановявайки по тази начин нарушения баланс през този труден за жената период. За разлика от хормонозаместващата терапия - сподели д-р Михайлов - билките са наистина ефикастни за лечение на климакса, те повлияват прекрасно остеопорозата и биха могли да помогнат за намаляване на ръста на инфарктите при жените в последните години. "Една от причините за хормоналния дисбаланс е стреса на млади години" - каза д-р Михайлов. Хомеопатията и билките съвместно с програма: слънце, въздух, вода и храна могат да възстановят нарушения баланс в организма." За периода на климактериума той препоръча и 10 гр пчелно млечице, смесено с 200 гр мед, като се приема по 1 чаена лъжичка сутрин на гладно, паралелно с препоръчаните билки.

Голям интерес екипът на женското списание прояви и към българската маслодайна роза. В световната литература има безспорни данни, че маслодайната роза влияе благотворно върху хормоналния баланс и нервната система. Тази информация присъства и в древната източна медицинска система "Аюрведа". Розата там е описана като благостно растение, което повлиява благоприятно здравето и ума. Дава хармония и спокойствие и употребата й във вид на чай и аромат се препоръчва.

Тайните на българските билки заинтригуваха японските журналисти до степен, че престоят им в билковата аптека не успя да се побере в предвиденото от програмата им време. Те усетиха ароматите на лечебните растения и видяха различни български билки, с голям интерес разпитваха за клиентите на билковата аптека, за лекарите, предписващи билки, за фармацевтите в аптеката. Преди да си тръгнат всяка от тях взе по няколко пакета билки, за да занесе аромата и силата им в своята далечна страна.


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Губят ли хранителните си свойства продуктите, които съхраняваме в...
Останала е под пари! Сърби разкриха хонорара на Камелия за купона...
Катето Евро: Каква загуба, той вече не живее при мен!
Семейството на Брус Уилис не знае дали той ще успее да отпразнува...
Какви обикновено са причините, които ни принуждават да продадем а...
Какво ни чака до края на септември според датата на раждане


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).