ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Юпита на опашка за черни кредитни карти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:49 / 14.10.2007Коментари (0)2455
© Forbes
Да наеме частен самолет без предварителна резервация, да купи рядък син диамант, да плати серенада за любим човек... Приблизително такива са някои от желанията на притежателите на едни от най-престижните кредитни карти. Не си мислете, че те задължително са златни или платинени. В днешно време цветът на специалното парче пластика, което свидетелства, че собственикът му е наистина платежоспособен, най-често е пурпурен или черен.

Хората, които се "целят" в подобни карти, трябва да са извънредно богати, за да ги заслужат. Както и да са готови да изчакат определения срок, докато я пъхнат в портфейла си. Пурпурната Coutts World е може би най-престижната във Великобритания. Тя може да бъде притежавана от клиент на банка Coutts. Звучи доста просто, но кандидатът за ценната карта трябва да има около 500 000 британски лири за инвестиции. От банката твърдят, че 23 000 човека, които към момента са собственици на Coutts World, всеки месец попълват своя баланс, тъй като това е по-скоро разплащателна, отколкото кредитна. На привилегиите, които дава тази карта може само да завиждаме - достъп до услугите на личен съветник, нещо като лайфстайл мениджър, който помага на притежателя й да организира отдиха си и различни светски събития, а в някои случаи и по-сложни неща, като например да намери... жив слон за специална сватба (доставката е изпълнена в срок). Освен това собствениците на Coutts World са спокойни за здравето си, когато пътуват по света, тъй като имат безплатна застраховка, а също и пропуск до ВИП терминала на всяко летище. Така че всеки от тези хора с право може да се почувства като крал. Между другото и самата кралица Елизабет II има такава карта.
Аналогични привилегии дава и черната American Express Centurion, която от банката описват като "най-престижната карта, създадена специално, за да удовлетворява потребностите на свръхбогати хора". Но и за тях има една сериозна пречка - само тлъстите пачки не гарантират получаването на картата. Трябва да ви я предложат. Директорът на отдела за приоритетни карти във Великобритания на American Express Гейл Ходжис обяснява: "Предложение за получаване на Centurion се прави само на избрани клиенти, които харчат много пари и редовно ползват услуги, предлагани от нашата компания." Всяка от тях има различен лимит в зависимост от доходите. В момента към 17 000 човека от цял свят се разплащат с такава карта.
В банковите среди се говори, че с такава екстра разполагат около 200 заможни българи.

Най-голямата покупка, направена досега с Centurion, е частен самолет за 30 млн. долара. Сред другите екстри са покани за необикновени хай събития, като например голф с Тайгър Удс, безплатно отсядане в луксозен хотел и международна медицинска застраховка. Сред известните притежатели на тази изключителна придобивка са Джанет Джексън, Хали Бери, Ноел Галахър, Линдзи Лоън, Дензъл Уошингтън, Бионсе Ноулз и Джесика Симпсън. Ако сте обърнали внимание, точно такава карта използва и Джеймс Бонд в "Казино Роял", за да си запази в последния момент стая в хотел на Бахамите. Каква по-добра реклама!?

Ако предпочитате кредитна карта, то водещи търговски банки ще ви предложат своите черни карти със съпътстващ списък привилегии, но само ако попаднете в листата на "лицата с голям личен капитал". В Lloyds TSB например клиенти, които печелят годишно не по-малко от 250 000 британски лири, или чийто размер на спестяванията и инвестициите надминава 250 000 лири, имат право на кредитна карта Private Banking American Express. Таксата за нея е 250 лири годишно. Банките Barclays и HSBC не остават назад. Първата предлага черна карта за клиенти, които печелят по 100 000 паунда годишно - Infinite. Тя осигурява безплатна застраховка по време на пътуване и услуги на личен съветник, но достъпът до летищните ВИП терминали е сведен до 6 пъти годишно. Годишната такса е 150 паунда. За клиентите на Barclays Private Bank, чиито активи надвишават 500 000 британски лири на година, са черните разплащателни карти без годишна такса. Те обаче не гарантират никакви допълнителни привилегии. HSBC издава картата Premier, която също предполага медицинска застраховка, но не и достъп до ВИП терминалите.

Дори и най-богатите хора често не могат да удовлетворят капризите си без чужда помощ. Точно тук идва услугата "личен съветник", който "върви" с повечето престижни карти. Отскоро и наши банки, например ДСК, предлагат подобна услуга, която включва индивидуален финансов мениджър. Нещата, които той може да изпълни, варират от обикновени, като резервация на маса в шикозен ресторант, до доста ексцентрични, като написване на автобиография на притежателя на картата от известен писател, разработване на модел за сватбена рокля, билети за дерби мач, поискани в последния момент, откриване на обеци, които клиентът е зърнал случайно на една витрина по време на пътуване до Венеция, осигуряване на покана за звездното парти след раздаването на оскарите, модел на Renault, който не е бил на пазара от 2003 г. насам, най-добрите места за популярно театрално представление в Лондон, ексклузивно обслужване на тенис турнира в Уимбълдън, кинофестивала в Кан или Гран при в Монако във Формула 1.

55-годишният Боб Кемп, един от щастливите притежатели на Coutts World, споделя какво най-много цени в своята карта: "Едно от най-важните й достойнства е, че можеш да я използваш за големи покупки и транзакцията се осъществява без никакво забавяне. Аз съм скромен колекционер на класически автомобили и използвам картата предимно за купуване на коли от аукциони, като последната ми находка е Jaguar E-type за 32 000 долара. Когато хората видят картата, разбират, че наистина си специален клиент".



Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Първа лига, сезон 2024/2025
Природни стихии
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: