ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
За какво можем да използваме розмарина? | ||||||
| ||||||
Кулинарни употреби на розмарина Розмаринът е незаменим в готвенето, особено при приготвянето на месни ястия като агнешко, свинско и пилешко. Силният му аромат изисква внимателна употреба, тъй като лесно може да доминира над останалите вкусове. Пресният и сушен розмарин са еднакво полезни в кулинарията, но трябва да се отбележи, че сушеният розмарин е по-концентриран и следователно трябва да се използва в по-малки количества. Лечебни свойства на розмарина Розмаринът има многобройни лечебни свойства и вероятно е най-известен със способността си да успокоява нервната система, да облекчава болките и като освежаващ и подмладяващ тоник за кожата. Ето някои от лечебните му свойства: Розмариновото етерично масло има антибактериални и противогъбични свойства; Стимулира циркулацията на кръвта в тялото; Помага за повишаване на ниското кръвно налягане; Насърчава храносмилането и може да облекчи газове и лошо храносмилане; Облекчава депресия, тревожност и нервност; Облекчава главоболие и артритни болки; Поддържа кожата млада и здрава; Хранителен състав на розмарина Пресният и сушен розмарин съдържат едни и същи хранителни вещества, но в различни количества. Пресният розмарин е добър източник на витамини А и С, желязо, калций, фолат и манган, докато сушеният розмарин съдържа по-големи количества калций и желязо. Козметични приложения на розмарина Грижа за косата Розмаринът е известен със своите свойства да подобрява здравето на косата. Използването на розмариново масло като лосион за коса може да помогне за намаляване на пърхота, стимулиране на растежа на косата и поддържане на здрав и блестящ вид. Грижа за кожата Билката може да се използва като подмладяващ тоник за кожата, съживявайки уморената и бледа кожа. Противовъзпалителните свойства на розмарина го правят идеален за облекчаване на артритни болки и други възпалителни състояния. Розмаринът е невероятно многофункционална билка, която носи ползи както в кухнята, така и в медицината и козметиката. Със своите ароматни и лечебни свойства, розмаринът е незаменим съюзник в нашето ежедневие. Независимо дали го използвате за овкусяване на ястия, за подобряване на здравето или за грижа за косата и кожата, тази билка със сигурност ще внесе свежест и полза във вашия живот. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Вчера навърши 64
14:39 / 21.10.2024
Обещано: Увеличават минималната работна заплата и пенсиите
10:41 / 22.10.2024
Обичан ТВ водещ с признание: Не ми остава много време
21:00 / 21.10.2024
Meteo Balkans: Издадено е предупреждение за 22 октомври!
17:23 / 21.10.2024
Бизнесмен официално потвърди: Със Славена сме разведени от април
08:35 / 22.10.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета