Заболяванията, които можем да получим заради климатика

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
22:01 / 23.08.2024
58616
Настоящото горещо лято, което е в разгара си, за пореден път доказа, че животът без климатик може да бъде много труден. Той значително улеснява ежедневието в задушно, горещо помещение, но ако се използва неправилно, може да има отрицателно въздействие върху човешкото здраве.

Според здравни експерти, при използване на климатик има риск от заразяване с бактериална, гъбична или вирусна инфекция. Рискът се увеличава, ако оборудването не се дезинфекцира и филтърът му не се сменя и почиства. Вътре могат да се “заселят" микроорганизми, които при работа на климатика се разпространяват из цялото помещение и влизат в тялото.

Сред неочевидните заболявания, които могат да се развият при престой при климатик, е например синузитът. Това е възпаление на лигавицата на параназалните синуси и носната кухина, което се причинява от вируси (90-98% от случаите) и бактерии (2-10%). Без лечение синузитът може да се разпространи в очната кухина, ухото и мозъка. Според медиците, патогените на бактериалния менингит (възпаление на мембраните на главния и гръбначния мозък) могат да се предават по въздушно-капков път.

Друго остро инфекциозно заболяване е легионерската болест (легионелоза). Патогенната бактерия живее в прясна вода и често се среща в затворени резервоари и климатични системи. 

Също така е важно да се има предвид, че климатикът намалява влажността на въздуха. Лигавицата на носа и дихателните пътища се изсушава, което затруднява защитата на организма от вируси и бактерии. Освен това климатикът обикновено работи в затворен цикъл: свеж въздух не прониква в помещението, което също отслабва имунната система. 

Поне веднъж годишно, преди началото на топлия сезон, охладителните системи трябва да бъдат обслужвани. Само специалист ще установи наличието на мухъл и опасни микроорганизми чрез вземане на проби от въздуха или измиване на повърхностите на климатика.

Не трябва да включвате климатика през целия ден и да включите прохладата на максимум - оптималното ниво е +21..+23 градуса. Препоръчително е и естественото проветряване на помещението.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Кеворк Кеворкян: Доста водещи, които не носят поли, се държат кат...
Косъма: Не се припознах в концепцията на новия сезон на "Под прик...
Връхлита ни мощна магнитна буря
Без еквивалент! Джокович запя "Луда по тебе", стана да танцува и ...
Земеделец си тръгна със само 500 лева от "Стани богат". Ники Кънч...
Колорит, адреналин и спиращи дъха "Игри на волята"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).