ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Защо да не държим отворени консерви в хладилника
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:30 / 26.03.2025Коментари (0)11282
©
Често ни се случва да отворим консерва боб, грах или царевица, да използваме малко количество от нея и останалото да приберем с консервата в хладилника. Рядко се замисляме, че металът на консервата прониква в храната ни с течение на времето. 

След като отворим кутия, вътрешността й е изложена на въздух и окисляването може да ускори прехвърлянето на част от метала в храната ни. Това е особено проблематично за киселинни храни, като консервирани домати, които могат да ускорят разграждането на вътрешната обвивка на консервата, увеличавайки риска от замърсяване.

Както предупреждава проучване от 2019 г.: "Храните от опаковките на консерви не трябва да се излагат на кислород за дълго време, особено когато са били отворени, защото това ще увеличи извличането на желязо и цинк от опаковката в храната."

Въпреки че няма убедителни доказателства, че това представлява сериозен риск за здравето - тялото всъщност се нуждае от много малки количества цинк и желязо, за да функционира здравословно, все пак не бива да подценяваме риска. Дори ако тези метали не ни навредят, те могат да променят вкуса и качеството на храната.

През последните десетилетия съществува и друга опасност, дебнеща в храните в консерва: Бисфенол А (BPA), промишлен химикал, който често се използва за облицоване на вътрешността на консервите, за да се предотврати разваляне и окисляване.

Според проучване от 2020 г. е "добре установено е, че консервите са често срещан източник на BPA" и химикалите имат "неблагоприятни последици за здравето". Например, обширни изследвания показват, че BPA може да имитира естроген, за да взаимодейства с естрогенните рецептори, което е в състояние да наруши нормалната хормонална функция.

Като имаме предвид всичко това, решението е просто и ще ни отнеме 10 секунди. Прехвърляме неизползваната консервирана храна в чист, херметически затворен контейнер, преди да я сложим в хладилника.

Въпреки че това може леко да увеличи купчината за миене, предприемането на допълнителната стъпка за прехвърляне на остатъците в подходящ контейнер е малко усилие, което може да се изплати в дългосрочен план (най-малкото няма да ни навреди). С нарастващите опасения относно безопасността на храните и химическото замърсяване, винаги е по-добре да бъдем внимателни, пише lifestyle.bg.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Кабинетът "Желязков"
Издирват Пепи Еврото
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: