Защо ставаме сънливи, след като хапнем

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:11 / 15.03.2024
3349
Чували ли сте израза "хранителна кома“? А знаете ли, че тя може да е признак на заболяване?

Желанието за сън след хранене, не винаги е симптом за някаква болест. Но е пряко свързано с количеството и качеството изядена храна. Нарича се още постпрандиална сънливост.

Има няколко фактора, които могат да допринесат за желанието да поспим, след като хапнем, доказват специалисти:

Прием на храни с високо съдържание на въглехидрати или мазнини;

Прием на много калории;

Времето на хранене;

Специфични хранителни вещества като триптофан, мелатонин и други фитонутриенти.

Защо триптофанът е опасен?

Триптофанът е аминокиселина, която може да причини лека сънливост след хранене. Тялото преобразува триптофана в серотонин и след това в мелатонин, което може да причини силна умора.

Сред храните с високо съдържание на триптофан са пилешко, яйчен белтък, риба, мляко, слънчогледови семки, фъстъци, тиквени семки, сусамови семена, соя и пуешко месо.

Мелатонинът е хормонът на съня. Произвежда се активно, когато тялото е в покой и на тъмно. Това кара мозъка да бъде сънлив сънливост.

Храните с високо съдържание на мелатонин са ечемик, царевица, пшеница, боровинки, краставици, яйца, гъби, овесени ядки, шамфъстък, ориз, сьомга, ягоди и череши.

Въглехидрати

Изследванията показват, че богатите на въглехидрати храни също могат да причинят сънливост. По-специално, храни с висок гликемичен индекс - мярка за това колко определени въглехидрати повишават кръвната ви захар - е по-вероятно да ви накарат да се взирате с копнеж към дивана след обяд. Храните с висок гликемичен индекс включват печени изделия (бял или пшеничен хляб), зърнени храни (корнфлейкс и овесени ядки), захар, диня, картофи и бял ориз.

Мазнини

Наситените мазнини и трансмазнините могат да увеличат умората след хранене. За да избегнете това, достатъчно е да сведете до минимум консумацията на храни с високо съдържание на нездравословни мазнини и това включва печени продукти, говеждо, масло, сирене, птиче месо, сладолед, агнешко, свинско, палмово масло, пълномаслени млечни продукти и пържени храни.

Защо и как да слушаме тялото си?

Следобедната сънливост често се свързва с постепенното натрупване на аденозин в мозъка. То достига своя пик точно преди лягане, като нивата му са по-високи следобед в сравнение със сутрешните часове. Колкото по-дълго човек е буден, толкова повече аденозин се натрупва, което увеличава желанието за сън. Циркадният ритъм функционира като часовник. Той контролира периодите на активност и сън. 

Други възможни причини за сънливост след хранене:

- диабет,

- хипогликемия,

- анемия,

- проблеми с щитовидната жлеза,

- ниско кръвно налягане

- лека дехидратация

- Как да облекчите сънливостта след хранене?

Може да не успеете напълно да преодолеете сънливостта си, но поне опитайте следното:

- Яжте балансирано;

- Спете повече през нощта;

- Стойте повече на дневна светлина;

- Правете упражнения.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Практични съвети за шофирането в зимни условия
Виждала е Светия отец, но докъде ще стигне в играта?
Какво е бронирано кафе и защо хората го пият?
Журналист: Такова нещо като агент Гунди няма
Веселин Маринов: Искам да върна времето назад, за да поправя греш...
Годеж в "Биг Брадър"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).