Защо в топлите страни борят жегата с горещи напитки, а в Сибир сладоледът е на особена почит

Автор: Десислава Томева
Коментари (0)
15:41
648
Може да звучи парадоксално, но в някои горещи страни като Индия и арабските държави, хората често предпочитат да консумират топли чайове дори при високи температури. От друга страна, в студените региони като Сибир, е съвсем нормално да се консумира сладолед дори при много ниски температури. Какви са причините за тези на пръв поглед нелогични навици?

Консумацията на топли напитки, като чай или кафе, в горещо време се основава на физиологични процеси, свързани с терморегулацията. Въпреки че пиенето на топла напитка първоначално повишава телесната температура, това всъщност стимулира потоотделянето, което е ключов механизъм за охлаждане на тялото. Когато потта се изпарява, тялото освобождава топлина и това води до усещане за охлаждане. Проучвания доказват, че този ефект на повишено изпотяване компенсира първоначалното затопляне, причинено от топлата напитка.

В горещите страни, където влажността на въздуха е по-ниска и потта по-лесно се изпарява, този метод е особено ефективен. Така жителите на пустинни и тропически региони могат да охладят тялото си, като консумират топли напитки, които предизвикват по-голямо потоотделяне.

От друга страна, в студени региони като Сибир е нормално хората да консумират студени храни, включително сладолед, дори при отрицателни температури. Това изглежда нелогично, но в студена среда тялото вече е адаптирано към ниските температури. Консумацията на студена храна не води до същите резки колебания на телесната температура, както би се случило в жегата, и не причинява значителен дискомфорт. Сладоледът дори може да осигури приятно усещане за контраст с външната студенина и да допринесе за общото усещане за комфорт.

Бирата и заблудата за освежаване

Сред разпространените митове е и този за бирата като средство за разхлаждане през летните горещини. Мнозина посягат към студената бира в търсене на облекчение от жегата, но всъщност алкохолът има дехидратиращ ефект. Когато консумираме бира, алкохолът стимулира отделянето на вода от тялото, което увеличава нуждата от хидратация и може да доведе до допълнително изпотяване. Освен това, загубата на течности чрез уриниране и изпотяване може да направи тялото по-податливо на топлинен стрес​, пише RTE.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Пловдивска красавица най-накрая разкри кой я издържа
Очакват ни силни магнитни бури
Важно напомняне за издаването и преиздаването на личните карти – ...
Лукът в българските гозби и неговият принос към здравето ни
Младите хора и стрелките на часовника – тема табу
Дара Екимова зарадва феновете си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).