Зехтинът ни предпазва от тази опасна болест!
Учени от Италия и САЩ установиха, че консумацията на зехтин предпазва от едно коварно заболяване. Зехтинът предпазва от деменция. Той предотвратява образуването на невронни лезии в мозъка на мишки. Именно тези лезии причиняват болестта на Алцхаймер - най-честата форма на деменция.
Учените споделят, че хората, които се придържат към средиземноморската диета, живеят по-дълго и са по-малко податливи на заболявания, свързани с възрастта, включително невродегенеративни заболявания, които засягат мозъка.
Основният компонент на тази диета е зехтинът. Редовната му консумация се свързва с намален риск от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и чернодробни заболявания.
В ново проучване учени от Италия и САЩ тестват ефекта на компонентите на зехтина върху образуването на дефектни протеини, характерни за увреждане на мозъка при болестта на Алцхаймер. За експеримента учените са използвали трансгенни мишки, отгледани специално за изследване на болестта на Алцхаймер. Те са били с тройна генетична мутация на гените. В мозъка на такива мишки се развиват процеси, характерни за болестта на Алцхаймер: образуване на амилоидни плаки и неврофибриларни възли, придружени от смърт на неврони в хипокампуса и неокортекса.
Изследователите разделят експерименталните животни на две групи: едната мишка получава диета, обогатена с необработен зехтин, другата се придържа към обичайната диета. Зехтинът е въведен в диетата на мишки на възраст от шест месеца, преди да започнат да се появяват симптомите на болестта на Алцхаймер.
Когато и двете групи гризачи са достигнали 12-месечна възраст, мишките, хранени със зехтин, са се представили значително по-добре при тестовете за памет и учене, отколкото мишките в другата група. Анализът на мозъчните тъкани на двете групи разкрива кардинални разлики в състоянието на нервните клетки.
На първо място, учените откриха синаптична цялост в мозъците на мишки, третирани със зехтин: синапсите между невроните са били запазени, за разлика от тези при другата група. Но най-важната разлика е, че в мозъците на мишките от първата група е имало значително намаляване на образуването на амилоидни плаки и фосфорилиран тау протеин, два ключови компонента на болестта на Алцхаймер.
Учените стигат до извода, че това се е случило, защото компонентите на зехтина активират процес в мозъка, наречен автофагия. При него увредените мозъчни клетки се отстраняват, пише actualno.bg. Ето защо мишките, хранени със зехтин, имат по-добра синаптична цялост, способност за учене и памет, а патологичните ефекти, свързани с развитието на болестта на Алцхаймер, са значително намалени при тях.