Знаете ли, че драконовият плод расте на кактус?
Sofia24.bg ще ви разкаже за може би най-красивия плод в света. Драконовият плод расте на кактус, който произхожда от Централна и Южна Америка. Външният му е впечатляващ, а вътрешността е не по-малко омагьосваща. Става ви любим от пръв поглед и от първа лъжица. Вътрешна част е пълна с малки черни семена и има вкус на киви или круша. Хапва се директно сурово или се добавя към коктейли и десерти. Кората не се яде.
В състава на Драконовия плод има много фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. Той е добър източник на желязо, магнезий, фосфор, цинк, калий и витамини С и Е. В 100 грама плод се съдържат 1,2 г белтъчини, 13 г въглехидрати и 2,9 г фибри, както и никакви мазнини. Над 80% от съдържанието на драконовия плод е вода и е нискокалоричен. Има високо съдържание на фитоалбумин, който е много силен антиоксидант.
На различни места по света го наричат питая, питахая или танг лоу. Красивите цветове на растението могат да се видят само през нощта, затова много често е наричано "лунно цвете“ и "кралица на нощта“. Драконовият плод основно бива три вида. Може да бъде червен, който има червена кора и бяла месеста част. Вторият вид е има червена кора и червена месеста част.
Последният е с жълта кора и жълта месеста част. Драконовият плод не е много разпространен в нашата страна. Може да се открие в някои магазини. Консумира се, като първо се разрязва на две, а след това се издълбава с лъжичка.
Драконовият плод подобрява храносмилането и ускорява отделянето на токсини от организма. Намалява холестерола и високото кръвно налягане. Влияе положително на сърдечно-съдовата система. Стабилизира нивото на кръвната захар. Има и противовъзпалителни свойства.
Плодът е изключително полезен и за ендокринната система. Богат е на танини, които са изключително полезни за зрението. Меката част на плода е богата на желязо, което е от съществено значение за производството на червените кръвни клетки. Съдържа и фолиева киселина, която е важна за бременните жени и за развитието на плода. Този плод обаче причинява алергични реакции.