ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Знаете ли каква е разликата между пробиотик и пребиотик? | ||||||
| ||||||
Пребиотици Te произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди - несмилаеми фибри, които преминават по цялата дължина на стомашно-чревния тракт, без да се променят (т.е. не се усвояват и смилат от стомашния сок). По време на това преминаване през организма те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата. Пребиотичните фибри са устойчиви на топлинни амплитуди и на повишената киселинност в стомаха, което ги прави перфектната храна за полезните чревни микроорганизми. Такива несмилаеми фибри можем да открием в най-големи количества в бобовите растения, пълнозърнестите храни и плодовете. Пребиотиците могат да бъдат приемани също и под формата на хранителни добавки или да се прибавят допълнително към храните още при тяхното производство. Пробиотици Бактериите в червата могат да бъдат както полезни, така и вредни. В действителност, в здравото тяло "добрите" и "лошите" микроорганизми, населяващи дебелото черво, се намират в динамично равновесие. Полезните потискат растежа и развитието на болестотворните бактерии и гъбички, които могат да причинят диария, запек, инфекции на червата или други части на тялото. Пробиотиците представляват живи бактерии, които спадат към групата на "добрите". Най-популярните видове пробиотици са щамове, принадлежащи към семейството на "Lactobacillus" и "Bifidobacter". Безспорно най-качествените естествени източници на пробиотици са киселото мляко, кефира, айрана и други млечно-кисели продукти. Съществуват множество хранителни добавки, които също съдържат пробиотици. Подходящата доза пробиотици в комбинация с пребиотици помага за предпазване от различни здравословни проблеми и заболявания на храносмилателния тракт, пикочния мехур, вагината, черния дроб, както и от запек и диария. Редица проучвания показват, че поддържането на добра микрофлора в червата понижава риска от рак на дебелото черво и поддържа електролитния баланс в организма. Така че изброените по-горе продукти трябва редовно да присъстват във вашето меню. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
Aнонимен
на 04.11.2024 г.
0
Aнонимен
на 04.11.2024 г.
0
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Иво Сиромахов: За майкини най-важна е овчата баклава
17:19 / 24.12.2024
Известен пловдивски адвокат: Ще го търсим Веселин Маринов
08:17 / 25.12.2024
Започва се, ще има усложнения
12:44 / 24.12.2024
След три години пауза тя се завръща
08:34 / 23.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета