Знаете ли къде е открита първата метеорологична станция у нас?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:34 / 04.09.2023
2738
Загадката на Ruse24.bg е свързана с първата метеорологична станция у нас. Знаете ли къде е открита тя? Вероятно не знаете, че първите метеорологични наблюдения в България започват през 1860 година в Русе. Тази първа хидрометеорологична станция работи и днес. Тя е разположена във Флотската кула в града. Оттук започват първите редовни метеорологични наблюдения у нас през 1866 година. Тогава те са правени в Австро-унгарското консулство в Русе по инициатива на консул Мартирут. Извършвали ги секретарите по поръчка на Австрийския метеорологичен институт във Виена за обслужване на корабоплаването по река Дунав.

Тази първа по българските земи метеорологична станция в началото се е помещавала в самото консулство и е функционирала до 1872 година. През 1879 година със създаването на Дунавската флотилия в града са положени основите на българския военен флот. На 2 декември 1883 година тогавашният й началник капитан-лейтенант Рождественски прави постъпки пред Министерството на войната за построяването на метеорологична станция и закупуването на необходимите уреди.

Ето защо тази дата се смята и за рождена на Хидрографската служба на Военоморските сили. В София за начало на редовните метеорологични наблюдения в България се счита датата 1 февруари 1887 година, когато е открита централната метеорологичната станция край паметника на Васил Левски.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
DJ Мартен не пускал чалга? Камелия не може, но Андреа може
Дичо се завърна не къде да е, а в D2
Стоичков показа, че е перфектен играч и с по-малки топки
Колко опасни са диспенсерите за вода
Дарина Павлова доста се поглези
Обрат: Не DJ Мартен, а приближен на Гришо забранил "Луда по тебе"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).