ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Знаете ли от какво се прави легендарното бяло сладко?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:35 / 30.12.2024Коментари (0)1905
©
Мнозина са слушали легенди за бялото сладко от своите родители или баби и дядовци. Някои вече са го виждали, други даже са го опитвали, а трети само са чували за това легендарно сладко нещо. За да не повтаряме вече известни факти, ще се спрем на практичната информация за сладкото.

 

Варианти на бялото сладко

В различните части на страната се използват различни вариации на една и съща рецепта. Външният вид на сладкото е почти идентичен, но продуктите, които се ползват за изработването му, са доста различни. Технологията също се различава значително. Логично е и вкусът на бялото сладко да се различава при различните рецепти.

Рецептата от с. Куклен определено е една от най-сполучливите. Сладкото става много вкусно. За съжаление, тази рецепта се пази в тайна и само местните я използват без да я споделят с хора от други региони. Известно е, че дейно участие взимат корените на местно растение. Има някои съмнения, че тези корени са на растението Чувен, но никой не е потвърдил или отрекъл тези подозрения.

Почти в цялата страна като основа за изработването на Бялото сладко се използва затоплен захарен сироп, с добавка на лимонов сок. Подобно сладко се приготвя и в Гърция и Кипър, като там се нарича Ванилово сладко.

Вместо захарен сироп, за приготвянето на Бяло сладко, може да се използват глюкоза и белтъци. Така става по-леко и може да се яде в по-голямо количество.

Рецепта за Бяло сладко с глюкоза и белтъци

Съставки:

• Глюкоза – 1 ч.ч.

• Захар – 1 ч.ч.

• Бeлтъци – 3 бр/95 гр;

• Ванилия – 1 шушулка;

• Чашата трябва да е 250 мл. Глюкозата трябва да е гъста като мед. Можете да си купите от хранителен магазин.

Приготвяне:

Смесете захарта и глюкозата в малка тенджерка. Сложете я на котлона на слаба мощност и загрейте сместа до разтопяване на захарта като бъркате непрекъснато. Нужни са ви около 10 минути.

В отделен съд трябва предварително да сте разбили белтъците на твърд сняг. Сместа от тенджерата се излива на тънка струя в съда с белтъците. Слага се ванилията.

Продължете да разбърквате още около 15 мин. докато получената маса започне да се охлажда.

Получената смес се изсипва в подходящ съд с капак. Оставя се да изстине напълно, слага се капак и се прибира в хладилника.

Можете да сервирате 1 десертна лъжичка от сладкото в чаша с вода. Може да се сервират и поотделно – сладкото в малка чинийка, водата в чаша.

Рецепта за Ванилово бяло сладко

Отново използвайте за мярка чаша 250 мл. Сладкото се получава с по-рядка консистенция – по-скоро като мед. За да стане по-гъсто или трябва да варите малко повече, или да сложите по-малко количество лимонов сок.

За да не стане сладкото с кремав цвят, използвайте ванилия на прах, тъй като шушулката ванилия оцветява крема.

Можете да сложите в сладкото бадеми или други ядки.

Съставки:

• Захар – ½ кг;

• Вода 1 ч.ч.

• Лимонов сок – 1 лимон;

• Ванилия.

Приготвяне:

Предварително си подгответе продуктите.

Водата и захарта се слагат в малка тенджерка. Включете котлона на умерена мощност. Сложете тенджерката на котлона. Бъркайте докато се стопи захарта.

Когато заври сместа, намалете мощността на котлона, за да ври спокойно. Когато балончетата обсипят повърхността, свалете тенджерата от котлона. Все пак проверете гъстотата на сместа, ако прецените, че е рядка, продължете с варенето.

След като е преместена от котлона, в тенджерата се изсипва лимоновия сок и ванилията. Разбъркайте малко. Лимоновият сок ще предизвика появата на балончета в сместа, наподобяващи кипене. Всичко ще се върне към нормалното, когато се усвои лимоновия сок от сиропа. Изчакайте сместа да изстине напълно без да бъркате.

След охлаждането, започнете да бъркате сместа с дървена лъжица. С охлаждането сиропът побелява постепенно. Готовото Бяло сладко се изсипва в дълбок съд с капак. Можете да оставите в хладилника или да стерилизирате за 5 минути.

Поднасяйте с чаша вода или ползвайте за глазура на кейк, за пълнене на бонбони, за слепване на бисквити, пише actualno.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (9389) 56%
Не (5582) 33%
Не мога да преценя (1700) 10%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: