Знаете ли защо наричат гевгира "малката кухня на дупки"?
Влизате в кухнята, изпълнени с ентусиазъм да създадете нещо вкусно, а ето че още в първите минути ви спъва липсата на... гевгир или пък дървената бъркалка, която всички по-опитни домакини пазят като истинско съкровище. Може да звучи старомодно, но тези два "инструмента“ са истински герои в кухнята – доказано през поколения!
Защо гевгирът е като малка кухня на дупки?
Скромен, но универсален, гевгирът е едно от онези неща, за които не подозирате колко често ще ви трябват, докато не дойде моментът на нуждата. Нека ви разкрия някои от неговите суперсили:
Прецеждане на спагети – класика. Как иначе ще отделите водата, без да изгорите ръцете си или да изгубите половината паста в мивката?
Измиване на салати и зеленина – тук гевгирът е ненадминат. Няма опасност листата да се "удавят" или да останат с излишна вода.
Прецеждане на първата вода от боба или лещата – важна стъпка за намаляване на подуването (и не само на зрънцата).
Миене на ориз – тук можете да се справите и с фина цедка, но няма нищо по-удобно от гевгир с подходящи отвори, които да задържат ориза, докато мръсната вода изтича.
Дървената бъркалка – съюзникът на вашите съдове
Днешните модерни тенджери и тигани често са с незалепващи покрития. Веднъж ги надраскате ли с метална лъжица, сбогом с мечтата за готвене без залепване. Ето защо дървената бъркалка е не само препоръчителна, но и задължителна.
Нежна към съдовете – няма драскане, няма стрес за тигана.
Универсална – подходяща за всичко – от сосове до разбъркване на яхнии.
Приятелка на топлината – не се нагорещява, не се топи, не отделя вредни химикали.
И един съвет "от баба"
Гевгирът и дървената бъркалка са малки инвестиции, но за дълги години. Поддържайте ги добре – гевгирът ще служи вярно, ако се измива веднага след употреба, а дървените бъркалки ще останат хигиенични, ако ги сушите добре и ги заменяте при износване.
Млади домакини, кухненските "вълшебства“ често идват от дребните, но правилни инструменти. Гевгир и дървена бъркалка – два обикновени героя, без които кулинарните приключения са далеч по-сложни. Запасете се и ще видите как кухнята започва да се върти около вас!