ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Знаете ли защо носът ни тече, когато ядем люто? | ||||||
| ||||||
Какво прави храната пикантна Химикал, наречен капсаицин, обикновено е виновникът, когато почувстваме парене от пикантна храна. Съединението е активната съставка в лютите чушки. Намира се предимно в тънката мембрана, която държи семената, въпреки че може да бъде открит и в месестата част на някои люти чушки Има някои други химикали, които предизвикват подобна реакция, като алил изотиоцианат, съединение, намиращо се в някои кръстоцветни зеленчуци, което придава вкуса на обикновения хрян и уасабито. Защо пикантните храни се усещат "горещи" Тези химикали дразнят слузните мембрани на тялото, вътрешната обвивка на някои органи и телесни кухини, като стомаха, белите дробове, устата, очите и ноздрите. Реакцията на дразнене се предизвиква от химикала, който се захваща върху определени рецептори в мембраната, които се стимулират от болка и топлина. В случая на капсаицина, това е рецепторът TRPV1. Тялото и мозъкът са принудени да вярват, че са под заплаха, което инструктира мембраните да изпомпват повече слуз, за да отмият чуждото тяло. И така започваме да отделяме слюнка, очите ни се напълват, а носът започва да тече, пише lifestyle.bg. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Студен душ за клиентите на "УниКредит Булбанк"
22:07 / 18.11.2024
Гаджето на Беба, Велин проговори
15:32 / 18.11.2024
Познахте ли главната героиня от "Гунди – Легенда за любовта"
19:44 / 18.11.2024
Продават заведение в Пловдив
19:47 / 18.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (5308) | 59% | |
Не (2874) | 32% | |
Не мога да преценя (852) | 9% |