ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Звезди пеят френски шансони
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:00 / 15.06.2013Коментари (0)2893
©
Само след броени дни започва празникът на франкофонската музика в Пловдив. От 27 до 29 юни ще се проведе тазгодишното десето юбилейно издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" Пловдив 2013, организиран от Почетното консулство на Република Франция - Алианс Франсез Пловдив.

Традиционно и тази година фестивалът е под патронажа на Министъра на външните работи на Реп. България и на Посланика на Република Франция у нас. Международният фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" е част от Културния календар, както на Световната мрежа на франкофонските фестивали, така и на Община Пловдив за 2013 година.

Пловдив ще се превърне в един своеобразен френски остров, тъй като в рамките на фестивала "Златен ключ" се провежда и "Френската седмица" на площад "Стефан Стамболов" пред Общината, където от 24 до 30 юни пловдивчани и гостите на града ни ще имат възможността да се докоснат до техническите и културни аспекти на Франция.

Откриването на Международния фестивал за франкофонска песен ще е на 27 юни с празничен концерт в зала "Пловдив" на Новотел Пловдив, а финалът на националния конкурс за франкофонска песен (28 юни) и гала-вечерта (29 юни) ще се състоят в новооткрития Дом на културата "Борис Христов". Симеон Ведев и неговият екип ще превърнат Градския дом на културата в една неповторима цветна приказка.

Най-големият форум на френското музикално и песенно изкуство на Балканите празнува тази година своя десети юбилеен рожден ден. По този повод на пловдивска сцена ще се обединят изпълнители и музиканти от цял свят - от Амстердам до Филипините. Звезден прах ще разпръснат и специалните гост-изпълнители - предишни лауреати на фестивала "Златен ключ" - Пловдив, чиято кариера е стартирала именно благодарение на френския шансон. Сред имената са Антония Маркова - лауреат на първото издание на "Златен ключ", многократен носител на отличия от национални и международни конкурси ("Хит минус едно", "Бургас и морето", Music idol, "АVON VOICES'', като там тя успява да се пребори с 9000 претендентки от цял свят и да достигне до полуфиналите в Париж, където достойно представя България).
Друга именита пловдивчанка, която ще участва, е Виделина Мирчева. Тя е носител на награди от национални и световни конкурси, участвала е в съвместени проекти с Васил Петров и Биг Бенд Пловдив.

Още един участник, който ще допълни музикалната ретроспекция е Лазар Кисьов, представил успешно България на Международния фестивал "French touch" в Бомбай, успешно развиващ своята музикална кариера у нас и в чужбина, чиито последни сингъли "So far away", "Заместител", "Само ти" звучат по музикалните телевизии.

Поздрав по случай юбилея ще поднесе и женската вокална група Compact Voices. Тя е създадена преди година от четирите млади и талантливи изпълнителки Ивелина, Желязка, Светлина и Рамела. Всички те са студентки в специалност Изпълнителско изкуство поп и джаз пеене в АМТИИ гр. Пловдив. Това, което ги обединява в града на тепетата, е освен силното приятелство и любовта им към музиката. Въпреки че самите те са много различни като характери и като гласове - всяка една притежава индивидуален и много специфичен глас, те успяват да постигнат хармония и да се слеят в едно компактно звучене, откъдето произлиза и името на групата - Compact Voices. Женските музикални квартети са доказана формула за успех и момичетата от Compact Voices имат амбицията да се наредят до имената на световноизвестните Бонд, Ева квартет, британската поп-група Little mix.

Гала-вечерта ще бъде озарена от присъствието на световната величина в музикалното изкуство от Бруней Лили Чам, която изминава пътя от Филипините до България само за да посети нашия град в търсенето на млади таланти, които да продуцира.

Музикалните способности и представянето на певците от националния конкурс ще бъдат оценявани от международно жури, като публиката също ще има право да гласува за своя фаворит. Златната гривна, която ще бъде връчена от Н.П. г-н Филип Отие, Посланик на Франция, е специална авторска изработка на майстора бижутер от Пловдив Тодор Кузмов.
"Това международно песенно събитие е една от емблемите на Пловдив по света. Отговорността ни като екип е голяма, тъй като искаме да направим перфектна организация с много интересни и приятни изненади за публиката и нашите гости, така че по цял свят да се чуе за Пловдив и за България в една много положителна светлина. Над 40 доброволеца от ЕГ "Иван Вазов" и ОМГ"Акад.Кирил Попов" ще ни помагат, а те безспорно са и едни от най-добрите посланици на България по света", заяви Теофана Брадинска, почетен консул на Франция и директор на Алианс Франсез Пловдив.

Тъй като целият фестивал е под лабела "Празник на музиката" и тук, както и по цял свят, той се прави с изключителното съдействие на съответната община като концертите задължително са безплатни и входът за тях е свободен. Началният час на концертите е от 19,30ч.

Заповядайте да се насладите на магията на френския шансон!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Софка заминава
Софка заминава
15:22 / 21.09.2024
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Катастрофи в София
България в еврозоната
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли кметът Костадин Димитров да поведе листата на ГЕРБ в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: