ЦИК представи изборните бюлетини, иска преразглеждане на разходите за изборите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:07 / 29.05.2005
1652
Говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Александров и Бисер Троянов представиха пред журналисти изборните бюлетини, с които ще се гласува в страната и в чужбина, предаде БТА. Бюлетината, с която ще гласуват сънародниците ни в чужбина, е широка около 13 см и е с дължина около 48 см. Тя ще включва само имената на партиите и коалициите, регистрирани за изборите на 25 юни, тъй като по закон българите в чужбина не гласуват за кандидати-депутати, уточни Александър Александров. На бюлетината, с която ще се гласува в страната, са изписани името и номера на избирателния район, имената на партиите и коалициите, както и първите трима в кандидат-депутатската листа на съответната партия или коалиция, посочи Бисер Троянов. В бюлетината за страната е предвидено и място за независимите кандидати. Секционните избирателни комисии в страната ще подпечатват два пъти бюлетината - преди и след попълване на вота, допълни Троянов. С цел защита от фалшифициране на бюлетината по-късно ЦИК ще реши след консултации с полиграфисти дали и къде ще се сгъва фабрично бюлетината, както и какви ще бъдат защитните й знаци. Хартията, върху която ще бъдат отпечатвани бюлетините за изборите, ще бъде бяла, офсетова, ролна с относително тегло от 90 грама на квадратен метър, т.е. по-плътна. С допълнително решение ЦИК ще задължи Министерския съвет спешно да внесе хартията в сроковете до изборния ден.
По-рано днес Бисер Траянов съобщи, че ЦИК е приела писмо до Министерския съвет, с което му предлага да преразгледа постановлението си за план-сметката на изборите. В писмото се посочва, че разходите за организацията на изборите в чужбина са увеличени от 1 на 4 млн лв. и се отправя молба към Министерския съвет да информира ЦИК за дейностите на Министерството на външните работи, които са довели до увеличаване на разходите в сравнение с тези от парламентарните избори през 2001 година, които за 2005 година са увеличени повече от 10 пъти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Избори 2005:
ЦИК обяви крайните данни от Избори 2005
Започват преговорите за сформиране на кабинет
Надежда Михайлова няма да подава оставка
ДПС: Правителство без нас е против вота на избирателите
Петър Стоянов поиска оставката на Надежда Михайлова
"Коалиция за България" убедително печели изборите в област Пловди...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).