Азерската SOCAR с голям интерес към закупуването на "Лукойл" в България

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (0)
16:37 / 06.12.2023
2551
Държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR) проявява интерес към закупуването на активите на руската компания "Лукойл" в България, съобщава Azernews.

Местни медии твърдят, че няколко институции проявяват интерес към закупуването на бизнеса на "Лукойл" в България. Отбелязва се, че въпреки че интересът идва от два американски инвестиционни фонда и две малки петролни компании, SOCAR е най-замесената страна.

Според доклада "Лукойл" обмисля всички възможни варианти за бъдещето на българския бизнес, включително продажбата на най-голямата петролна рафинерия на Балканите "Лукойл Нефтохим Бургас" и обширната мрежа от бензиностанции и нефтени хранилища на компанията в държава.

Съобщава се, че с 220 бензиностанции и 9 петролни бази в България "Лукойл" в момента има ключова позиция в производството и съхранението на петролно гориво като основен доставчик на самолетно гориво в региона.

Според информация, разпространена онзи ден, "Лукойл" ще преразгледа стратегията си по отношение на активите си в България и ще анализира възможността да продаде бизнеса си в страната.

"Във връзка със съществена промяна в условията на работа на предприятия от групата "Лукойл" в България започна преглед на стратегията на този актив. Ще бъдат анализирани различни варианти с участието на международни консултанти, включително продажба на бизнес“, се казва в изявление на компанията.

По-рано рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" в българския град Бургас предупреди от началото на 2024 г. за опасността от спиране на производството във връзка с премахването на квотите за износ на петролни продукти. "Лукойл" призова българските власти към диалог за намиране на "жизнеспособно решение за намаляване на рисковете без спиране на производството“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (152):
31.07.2024 България влиза като страна по дело на "Лукойл" заради глоба от 68 милиона
лева
30.07.2024 Гръцки бизнесмен иска да купи "Лукойл Нефтохим Бургас"
25.07.2024 "Лукойл" обмисля ново производство
23.07.2024 На среща обсъждат бъдещите доставки на руски петрол в ЕС, след като Украйна ги спря
30.05.2024 България в топ 5 по евтини горива в Европа
15.05.2024 "Лукойл" връща почти 2 милиона лева за месец април
Още новини от Международни новини:
Павел Дуров: Telegram не е "анархистичен рай" и Франция греши, ка...
Светът на музиката потъна в скръб
Планират мащабен проект под Черно море
Известна марка не може да продаде колите си
Revolut с нови екстри
Изкуствен интелект може да разпознава пациенти с висок риск от ра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).