ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Басаев пое отговорност за вземането на заложници в Беслан. Текст на изявлението
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:42 / 17.09.2004Коментари (0)2619
©
Радикалният чеченски сепаратистки лидер Шамил Басаев пое отговорността за вземането на заложници в училището в Беслан, Северна Осетия, предаде Франс прес. Операцията е извършила бригадата на мъчениците "Риядус-Салихин", отговорна и за експлозията в близост до московската метростанция Рижская на 31 август. Отговорност Басаев пое и за взривяването на два граждански самолета, извършено от отдела му за специални операции.
Лидерът на чеченските сепаратисти Аслан Масхадов е знаел за подготовката на терористичната атака в Беслан, е съобщил за Интерфакс генерал-майор Иля Шабалкин, говорител на Регионалния оперативен щаб за борба с тероризма в Северен Кавказ.
“За командването на обединените войски в Северен Кавказ не беше новост, че последните терористични атаки в Русия са били организирани от Шамил Басаев. Отдавна знаехме това и сме изненадани от бурната реакция на медиите по повод съобщението, публикувано на бандидския интернет-сайт”, подчерта Шабалкин.
Интернет-сайт на чеченските сепаратисти публикува пълния текст на изявлението, в което чеченския полеви командир Шамил Басаев поема отговорността за взимането на заложници в училището в Беслан.
"С милостта на Аллах бригадата на шахидите “Риядус Салихин” проведе серия успешни операции на територията на Русия: взривът на улица “Каширска”, пред метростанция “Рижская” бяха дело на московския регионален отдел на шахидите, експлозиите в двата самолета - на отдела за специални операции, операцията “Норд Уест” в Беслан - на втори батальон на шахидите под командването на полковник Орстхоев. Путин твърди, че на Русия е обявена война и се опитва да въвлече целия останал свят, призовавайки за помощ и забравяйки за това, че Чечня е вътрешен въпрос за Русия", започва изявлението на Басаев.
"В град Беслан се случи ужасна трагедия: кремълският вампир унищожи и рани хиляди деца и възрастни, като заповяда да се щурмува училището само заради имперските си амбиции. И днес Путин се опитва по най-наглия начин да прехвърли цялата вина на нас, вписвайки ни дори в така наречения международен тероризъм и призовавайки за помощ целия останал свят". Но бригадите на шахидите “Риядус Салихин” приписват цялата отговорност за случилото се на Путин и на лидерите в световната общност, които дадоха благословията си за подобна касапница. Настояваме ООН, Европейският съюз и всички тези, които осъдиха нашите действия, да разследват публично събитията в Беслан. Готови сме да окажем всякакво съдействие при разследването, както и да предоставим всякаква информация. Ние твърдим, че щурмът на училището от руските спецслужби е бил планиран от самото начало и разполагаме с конкретни факти за това."
Следва изброяване на исканията, поставени от муджахидините: "Настояхме за незабавно преустановяване на войната в Чечня и изтегляне на войските от републиката. Настояхме за незабавна оставка на Путин от поста президент на Русия, ако не приеме предложението за мир. Заявихме, че ако Путин нареди незабавното преустановяване на войната и започне изтегляне на войските, ще дадем вода на всички заложници. Обявихме, че от момента, в който започне изтеглянето на войските, ще освободим децата до 10 години, а останалите - след пълното изтегляне, а ако Путин подаде оставка - щяха да бъдат освободени всички заложници, а ние да се изтеглим в Чечня.
В случай на изтегляне на руските войски и признаване на независимостта на Чечня авторът обещава, че няма да бъдат сключвани никакви политически, военни или икономически съюзи срещу Русия; няма да бъдат разполагани чужди военни бази на територията на Чечня; няма да бъдат подкрепяни терористични групировки, а републиката ще се присъедини към ОНД и мюсулманите в Русия ще се откажат от въоръжена борба.
По-нататък в текста се твърди, че терористите не са искали жертви, а руските сили за сигурност представят случая в невярна светлина. Според Басаев те сами са предизвикали престреките и още преди взривовете са приканвали заложниците да бягат. "Муджахдините не са стреляли по деца, не са се карали и не са се “разбягали на всички страни, прикривайки телата си с деца”. Мислех, че осетинците ще се сплотят и ще образуват жив щит между училището и войските, твърди още Басаев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Антикорупционната комисия разследва схема за рекорден заем от ББР
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: