ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Безпрецедентен гангстерски терор заля Швеция, иска помощ от съседни страни
Автор: Цвети Тончева 09:19 / 01.10.2023Коментари (1)2084
© Pontus Lundahl/TT
От неделя - 1 октомври, шведската полиция ще може да подслушва телефони и да чете съобщения на хора, които не са заподозрени, но за които може да се предположи, че извършват сериозни престъпления, съобщават скандинавските медии.

Нито убийствата, нито експлозиите вече са рядкост в Швеция, където кървавата конфронтация в престъпната мрежа Foxtrot се засили през последните седмици, отнемайки живота както на заподозрени членове на банди, така и на случайни минувачи.

Септември е най-смъртоносният месец в Швеция от четири години насам. До момента са загинали най-малко 12 души, съобщават TT, SVT и правят списък на извършените предстъпления до момента.

Неотдавнашното насилствено престъпление в Упсала и Стокхолм е свързано с вътрешен конфликт в рамките на престъпната банда, известна като Foxtrotnätverket, пишат те. И още:

Четвъртък, 7 септември: Жена на около 60 години е убита през нощта в собствения си дом в Упсала. Полицията потвърди, че тя е майка на член на банда.

Понеделник, 11 септември: 13-годишно момче е намерено застреляно в гориста местност в Ханинге, южно от Стокхолм.

Вторник, 12 септември: 23-годишен мъж е застрелян на стълбище в жилищен район на Упсала. Мъжът е бил съсед на член на банда и вероятно случайна жертва.

Вторник, 12 септември: Мъж е подложен на жестоко насилие и умира от раните си в Солентуна в северната част на Стокхолм. Случаят няма връзка с конфликта на бандите, според полицията.

Сряда, 13 септември: Мъж на около 20 години е застрелян във Васастан в Стокхолм.

Четвъртък, 14 септември: Тийнейджър умира, след като е намерен прострелян във Вестерторп, южно от Стокхолм.

Събота, 16 септември: 39-годишен мъж е застрелян в Рокста във Велингби в западната част на Стокхолм.

Четвъртък, 22 септември: Двама души са застреляни в кръчма в Сандвикен, северно от Стокхолм. Други двама са ранени. Трима от четирима са случайни жертви.

Сряда, 27 септември: Мъж е застрелян на спортна площадка в Mälarhöjden в южната част на Стокхолм. Жертвата е била в края на тийнейджърските си години, според шведските медии.

Сряда, 27 септември: Мъж умира, след като е прострелян в Йордбро, южно от Стокхолм. Друг е ранен.

Четвъртък, 28 септември: Жена в средата на 20-те си години умира в резултат на мощна експлозия в къща във Фулерьо край Упсала. Полицията смята, че жената е случайна жертва. Тя току-що е завършила обучението си за учители и е била у дома, когато експлозията е ударила.

На специален брифинг шефът на националната полиция Андерс Торнберг описва това, пред което е изправена Швеция, като "подобно на терор насилие без прецедент", предава NTB.

А премиерът Улф Кристерсон иска съдействие от Министерството на отбраната за борба с насилието на бандите.

От 1 октомври, обаче полицията вече ще има нов инструмент в борбата срещу бруталните членове на бандата. След това ще им бъде позволено да използват така наречените превантивни принудителни мерки, които преди това са били запазени за полицията за сигурност Säpo, в отговор на всичко, което се случва. Това означава, наред с други неща, че полицията ще има възможност да използва тайни принудителни мерки като подслушване на телефони и четене на данни срещу лица, които не са под конкретно подозрение за извършване на престъпни деяния, но за които се предполага, че могат да го направят.

"Това ни дава възможност да влезем в по-ранен етап във веригата на престъпността, вече във фаза на планиране. Това ще ни даде възможност да предотвратим тежки престъпления, като убийство, по начин, който не сме правили досега", казва Шарлот Хьоглунд от Националния оперативен отдел на шведската национална полиция.

Тя може например да се използва за подслушване на хора в престъпна мрежа, за които може да се предположи, че извършват акт на отмъщение срещу банда, която ги е набелязала.

"Това може да бъде пример. Но предпочитаме да влезем, преди да се е случил първият инцидент", каза тя.

Шведският премиер Улф Кристерсон обяви на пресконференция в петък, че правителството ще поиска помощ от въоръжените сили в борбата срещу гангстерската престъпност. 

Кристерсон казва още, че правителствата на Норвегия, Дания и Финландия са предложили на Швеция помощ в ситуацията, в която се намират.

"В скандинавските страни има вълнения. Те не искат бандитската престъпност да се задържи", каза Кристерсон.

"Тези банди няма да спрат сами", каза Кристерсон в петък, описвайки ситуация, която Швеция "никога не е преживявала преди и която никоя страна в Европа не е преживявала преди".

"Имаме нужда от тази помощ. Работата по анализа и допълнителните ресурси в специални ситуации са примери за това, което шведските въоръжени сили могат да допринесат, каза Кристерсон. Пресконференцията се състоя, след като Кристерсон той разговаря същия ден с началника на отбраната на Швеция Микаел Биден и началника на полицията (националната полиция) Андерс Торнберг.

"Трябва да приемем това сериозно. Те няма да спрат, докато не бъдат заключени или изгонени", каза Торнберг за членовете на бандата, движещи вълната от насилие.

"Насилието от последните няколко дни и седмици разтърсва страната ни. Конфликтите между сериозни престъпници доведоха до това невинни хора да бъдат убити, ранени и да загубят домовете си. Малките деца са станали свидетели на нещо ужасно, което никога няма да забравят. Няма нито една граница, която да е премината, има няколко. Разбирам, че има ярост, скръб и големи вълнения", заяви шефът на шведската национална полиция Андерс Торнберг.

Той казва, че повечето от престъпленията имат връзки с едни и същи престъпни групи и че в няколко квартала се работи интензивно, за да бъдат осъдени извършителите.

Вече са арестувахме много заподозрени и са предотвратени по-нататъшни актове на насилие. Досега тази година са извършени 300 ареста за тежки престъпления с огнестрелно оръжие. "Никога досега не сме имали толкова много", каза Торнберг.

Наред с други неща, тя е отговорна за търсенето на млади хора във високорискова среда. Служителите в звеното трябва да отбележат, че инцидентите с насилие се случват все по-често и както жертвите, така и извършителите стават все по-млади.

Вълната от насилие в и около Стокхолм оставя дълбоки следи от страх сред младите хора. Центърът на града се е превърнал в убежище за тези, които не се чувстват в безопасност в кварталите, където живеят.

Мрежата Foxtrot е регистрирана и в шест полицейски района в Норвегия, съобщават още скандинавските медии. Полицията е регистрирала активност от хора, свързани с шведската престъпна мрежа Foxtrot в половината от полицейските райони на страната. Норвегия има общо дванадесет полицейски района.

"Сега сме записали дейности от хора, свързани с мрежата Foxtrot в шест полицейски района. Има и други шведски престъпници, които са във връзка с престъпници в Норвегия. Трябва да сме наясно, че прагът за установяване в Норвегия ще бъде по-нисък", каза шефът на полицията Кристин Квине пред NRK.

Смята се, че мрежата Foxtrot се контролира от Рава Маджид, който живее в Турция. 

"Ситуацията в Норвегия е подобна на тази в Швеция, тъй като имаме трафиканти, които седят в чужбина и контролират организираната престъпност до голяма степен. Докато трафикантите в Швеция са в Турция, нашите трафиканти са в Мароко", казва още Кристин Квине.

Шефът на полицията пояснява, че те имат двойно гражданство и че следователно не могат да бъдат арестувани от норвежката полиция, дори ако са издирвани в международен план.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 01.10.2023 г.
0
 
 
Да са ви честити поканените от Меркел
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: