ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Безредиците в Париж нарастват
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:17 / 07.11.2005Коментари (0)1543
©
През нощта срещу понеделник - единайсета поред нощ на безредици в парижките предградия и в провинцията, са опожарени най-малко 839 автомобила и са задържани 186 души.

Ранени са общо 34 полицаи. Конфронтацията между силите на реда и градските банди стигна ново опасно равнище - двама полицаи бяха ранени с изстрели от ловджийска пушка.

Около 200 младежи хвърляли камъни и други предмети по силите на реда в Грини, южно от Париж. Насилието избухна само часове след като президентът Жак Ширак обеща да възстанови реда в страната.

Това бе първото му публично изказване от началото на размириците, които започнаха от бедните предградия на Париж на 27 октомври и вече обхванаха други френски градове.

За пръв път градските банди във Франция избраха тази нощ за обект на атаки християнски храмове. Две църкви бяха нападнати с бутилки със запалителна смес. Разрушени бяха училища, детски градини и магазини.

Възстановяването на сигурността и обществения ред е "абсолютен приоритет" на държавата, заяви президентът Жак Ширак, който снощи свика Съвета за национална сигурност.

Ще бъдат взети решителни мерки за прекратяване на насилието, каза той пред журналисти след заседанието, без обаче да уточнява какви ще са те.

Ширак подчерта, че смутителите на реда ще бъдат задържани, съдени и наказвани при пълна равнопоставеност пред закона.

Съюзът на френските ислямски организации издаде фетва срещу размириците в страната, след като официални представители предположиха, че вина за насилието може да имат и мюсюлмански активисти.

Съюзът цитира Корана и пророка Мохамед в подкрепа на религиозна забрана, осъждаща безредиците и разрушенията, причинени от бунтовете.

"Официално е забранено на всеки мюсюлманин, стремящ се към божията милост и удовлетворение, да участва в действия, които нанасят щети на частна или държавна собственост или може да бъдат посегателство върху нечий живот", се казва във фетвата.


Много от участниците в безредиците са чернокожи африканци или араби от Северна Африка и за тях се предполага, че са мюсюлмани.

Вътрешният министър Никола Саркози и други представители на властите намекнаха, че ислямистки активисти подстрекават разярени младежи да се бунтуват срещу държавата.

Според мюсюлмани, които живеят в бедните квартали, гневът на бунтуващите се е предизвикан по-скоро от безработицата и дискриминацията отколкото от религията.

Ситуацията във Франция е във фокуса на всички европейски вестници днес.

"Фигаро" води със заглавието "Обезпокоителна заразителност". Изданието отбелязва, че размириците са се разпространили въпреки призива на местни политици и организации, които са добре познати в предградията.

"Либерасион" призовава властите да правят повече за да защитават реда и сигурността. Всекидневникът предупреждава, че опасенията на хората дали държавата може да гарантира спокойствието на своите граждани могат да прераснат в паника заради растящия брой на "екстремните актове на насилие".

"И когато хората се почувстват изоставени могат да прибегнат до самостоятелни, или колективни действия за да се защитят с каквито средства намерят за необходими", изтъква "Либерасион".

"Монд" посочва, че бунтовете поставят под съмнение социалния модел на Франция.

"Пред погледа на всички една страна, която смята себе си за мястото, където се е родила идеята за защитата на човешките права... не може да осигури нормални условия за живот на младите французи", коментира вестникът.

"Това са наследниците на имигрантите, които допринесоха за икономическия успех на Франция в периода след Втората световна война", припомня "Монд".

"Как да се измъкнем", пита "Журнал дьо Диманш", а на снимката виждаме кадри от пожари в парижки предградия които напомнят за случващото се в арабския свят.

Социолози от страниците на италианския "Ил Сол" подчертават, че безредиците във Франция са дело на млади имигранти от второ поколение, докато в Италия повечето от тях са още едва деца и юноши.

Португалската преса пише, че ставащото във Франция трябва да служи за урок на всички и особено на властите в Португалия, където предградията се разрастват много бързо и постепенно се превръща в гета.

Испанският "А Бе Се" отбелязва, че недоволството сред френската имигрантска общност е било пренебрегвано недопустимо дълго.

"От Бордо до Ница, от Страсбург до Рен, Франция е подпалена от въглените на расовата нетърпимост, която правителството на Вилпен не може да изгаси - вече е късно да се викат пожарникарите", смята мадридското издание.

Чешкият "Млада фронта днес" посочва, че френската политика за асимилация на имигрантите е напълно разрушена. "Всичко, което остана от нея са димящи скелети на коли, изгорени магазини и купчина пепел", четем в редакционната статия на вестника.

В Германия "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" вижда и добри, и лоши страни в подхода на френския вътрешен министър Саркози към кризата. Според изданието не е било разумно той да нарича разбунтувалите се банди "мръсотията на улиците".

Всекидневникът обаче е съгласен с неговата тактика, че първо трябва да бъде възстановен реда и законността и чак след това да се търси решение на социалните проблеми, предизвикали насилието.

Берлинският "Тагесцайтунг" се страхува, че подобни бунтове могат един ден да избухнат и в Германия.

Според вестника приликата с Германия се състои в това, че и в двете страни има цели слоеве на обществото, които са силно обеднели.

Но вестникът добавя, че "тази политика на социален апартейд засяга преди всичко наследниците на имигранти".

Белгийският "Стандаардт" изтъква, че и други държави в Европа могат да извлекат поуки от ставащото във Франция. Вестникът отбелязва, че обикновеният анализ, който използва термини като "расизъм" и "мултукултурност", вече не върши работа.

"Нека да започнем като си признаем, че ни чакат големи предизвикателства и че дори не умеем да разговаряме помежду си - пише "Стандаарт" - ако не знаеш колко е широка реката, как ще построиш мост над нея". Информацията е на Нетинфо.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
Борба за влияние в Близкия Изток
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да (500) 53%
Не (353) 38%
Не мога да преценя (83) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: