Библиотека продава произведения на изкуството

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:33 / 11.04.2005
698
Ню-Йоркската библиотека има намерение да продаде 19 произведения на изкуството, в това число и два портрета на Джордж Вашингтон. Всички получени средства ще отидат за закупуване на книги и древни манускрипти. Всички 19 работи са оценени от 50 до 70 милиона долара.
"Ние не сме музей, при нас няма специални зали за картини и скулптури. Ако ние не се равиваме, то няма как да докажем, че сме една от най-големите библиотеки в света”, - каза президентът на библиотеката Пол ЛьоКлерк.
Всяка местна организация ще има преимущество при покупката, за да могат произведенията на изкуството да си останат в Ню Йорк.
По оценка на експерти, ако се намерят купувачи, това ще стане най-голямата продажба на предмети на изкуството от държавна организация. Планира се всичките 19 работи да бъдат продадени от акционната къща „Сотбис”.
През последните 20 години именно чрез продажба на част от своята собственост много галерии и музеи поддържат фонда си. Така, през 1994 година, Музеят на изкуството на Арманд Хамър продаде ръкопис на Леонардо да Винчи, в който се съдържала скица на парна машина и подводна лодка. Този ръкопис бил закупен за 30,8 милиона долара от Бил Гейтс.
До този момент във фонда на Ню-Йоркската библиотека се намират 43,3 милиона научни материали и 15,5 милиона книги.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).