ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Близкият изток: Над 4070 загинали и над 1 млн. души разселени от Газа
Автор: ИА Фокус 20:45 / 15.10.2023Коментари (0)1154
©
Броят на загиналите в Газа нараства до 2670 души, а в Израел до над 1400 души, посочва Al jazeera.

Най-малко 2670 палестинци са загинали в Газа от 7 октомври насам, съобщава Министерството на здравеопазването.Повече от 9600 души са били ранени при израелските атаки срещу Газа, съобщиха здравните власти министерството.

Над 1400 души са убитите в Израел при нападенията на въоръжени отряди на палестинската групировка "Хамас", предприета на 7 октомври на израелска територия. 

Израел обяви война на ислямистката групировка миналата неделя, ден след като вълни от бойци пробиха силно укрепената граница и застреляха, намушкаха и изгориха до смърт повече от 1400 души, повечето от които цивилни, пише France 24.

Седем дни на безмилостни бомбардировки, насочени към онези, които са организирали атаката, сринаха квартали и оставиха най-малко 2670 мъртви в ивицата Газа, повечето от които са обикновени палестинци, според здравното министерство там.

Докато Израел се опитва да отмъсти за най-лошото нападение в своята история, Арабската лига и Африканският съюз предупредиха, че инвазията може да доведе до "геноцид".

Никой не може да гарантира контрол над ситуацията и неразрастване на конфликтите", ако Израел изпрати свои войници в Газа, каза външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан.

"Онези, които се интересуват от предотвратяване на разширяването на обхвата на войната и кризата, трябва да предотвратят настоящите варварски атаки... срещу граждани и цивилни в Газа“, добави той.

Иран е враг номер едно на Израел и освен че финансира Хамас, подкрепя и Хизбула в Ливан на север, където трансграничният огън се засили през последната седмица.

Най-малко 10 души вече са убити в Ливан и двама в Израел, което накара Израел да затвори граничната зона за цивилни.

Министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че Израел "няма интерес от война на север, ние не искаме да ескалираме ситуацията".

Но той добави: "Ако "Хизбула" избере пътя на войната, ще плати висока цена... но ако се въздържи, ние ще уважим това“.

Съединените щати, които оказаха недвусмислена подкрепа на Израел, са загрижени от разпространението на насилието и изпратиха два самолетоносача в източното Средиземноморие като възпиращ фактор.

Във Вашингтон съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че се страхуват от перспективата Иран да бъде "пряко ангажиран“, след като похвали атаката на Хамас, но настоя, че не е замесен.

През последните дни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обиколи близкоизточните столици в отчаян опит за дипломация, за да се опита да предотврати по-широка криза в нестабилния регион.

На 15 октомври той посочи "решимостта във всяка страна, в която отидох, за да се уверя, че това няма да се разпространи“, докато напускаше Египет, за да се върне в Израел.

Блинкен призова Китай да използва влиянието си в региона, за да намали напрежението.

Външният министър на Китай Ван И заяви, че отговорът на Израел е "излязъл отвъд обхвата на самоотбраната“.

Израел е събрал хиляди войници и тежко въоръжение в пустинята на юг от страната, чакайки зелена светлина, за да влезе в северната част на Газа.

Армията съобщи на 1,1 милиона палестинци в северната част на ивицата Газа, почти половината от нейното 2,4-милионно население, че трябва да се насочат на юг към безопасността.

От другата страна на границата израелците се придвижваха към по-безопасни райони.

Военните говорители лейтенант Ричард Хехт и Даниел Хагари заявиха, че всяка наземна офанзива ще бъде предизвикана от "политическо решение".

Нетаняху посети фронтовите войски в събота, като заяви, че "идва още", но без да уточни кога ще започне наземна операция.

Хуманитарни агенции, включително ООН и МКЧК, както и чуждестранни правителства многократно критикуваха искането на Израел жителите на Газа да напуснат домовете си и го обвиниха в налагане на колективно наказание над обикновените хора.

Агенцията на ООН, подкрепяща палестинските бежанци, заяви в неделя, че около един милион души вече са били разселени през първата седмица на конфликта.

"Броят вероятно ще бъде по-висок, тъй като хората продължават да напускат домовете си“, заяви директорът на комуникациите на UNRWA Жулиет Тума пред AFP.

Палестинците, носещи каквото могат, в чанти и куфари се превърнаха в обичайна гледка през последните дни.

Но те трябваше да намерят подслон, където могат във все по-пренаселената южна част на Ивицата Газа, включително по улиците и в училищата, управлявани от ООН.

Израел спря доставките на вода, гориво и храна за Газа по време на конфликта. Местните болници са препълнени с нарастващ брой загинали и ранени.

Израелският министър на енергетиката Израел Кац заяви в неделя, че доставките на вода за южната част на Газа са били включени отново.

"Това ще изтласка цивилното население към южната ивица“, заяви той.

Но прекъсванията на електрозахранването заплашват да осакатят животоподдържащите системи, от инсталациите за обезсоляване на морска вода до охлаждането на храната и болничните инкубатори.

В Рим папа Франциск призова за хуманитарни коридори в Газа и призова "децата, болните, възрастните хора, жените и всички цивилни да не стават жертви на конфликта“.

"Вече имаше толкова много смъртни случаи, моля, нека не проливаме повече невинна кръв“, призова той, критикувайки "дяволската сила на омразата, тероризма и войната“.

Жителите на Газа са фактически в капан, като контролираните от Израел пропускателни пунктове са затворени, а Египет също е затворил границата с ГКПП "Рафа" на юг.


Още по темата: общо новини по темата: 236
22.06.2024 »
17.06.2024 »
01.06.2024 »
31.05.2024 »
31.05.2024 »
26.05.2024 »
предишна страница [ 1/40 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Лига Европа, сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пловдив - с най-мръсен въздух в ЕС
Рокади в ДПС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: