Пазарът на соеви продукти нараства в цяла Европа, а България и Румъния са двете страни с най-голяма консумация на протеини от това растение. Макар в световен мащаб да има тенденция за здравословно хранене, основна причина за голямото потребление у нас е фактът, че ние изяждаме големи количества малотрайни колбаси и кренвирши, а именно в тях се влагат най-много заместители. Това стана ясно по време на форум за бъдещето на хранителната индустрия.
Бумът на средната класа по света обаче води до все по-голямо търсене на храни, а следващите 20 години ще са необходими 50% повече продоволствия. Оказва се, че едно от решенията на проблема с изхранването е използването на соеви протеини в хранителната индустрия. В световен мащаб 80 на сто от соята, произведена извън Европейския съюз, е генномодифицирана, а тя се използва предимно за изхранване на животните. В същото време соята, която не е ГМО, има бъдеще у нас, защото тя е в основата на диетичното хранене не само на възрастни, но и на деца, каза проф. Стефка Петрова, директор на Националния център по обществено здраве.
Според последните изследвания, направени у нас, наднорменото тегло вече става проблем на малчуганите от две до пет години. По последни данни 54,5 на сто от възрастните българи имат проблем със затлъстяването, а 19,8 на сто от децата са по-тежки, отколкото трябва. Страната ни е на второ място в света по смъртност от сърдечносъдови заболявания, сочат още докторските статистики.
Източник: в. "Монитор"