България не изпълнява решенията на ЕСПЧ?

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
12:15
569
Министерството на външните работи (МВнР) на Северна Македония е изразило "задоволството си" от последния годишен Доклад на Комитета на министрите на Съвета на Европа за ситуацията с изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека, по групата дела "ОМО "Илинден" и други срещу България", по повод отказа на България да регистрира сдруженията на македонците в страната, са заявили източници от македонското МВнР пред MKD.

"В доклада се отбелязва между другото, че България не е регистрирала македонски сдружения вече 17 години подред и не е изпълнила решенията на Европейския съд по правата на човека, свързани с македонското малцинство в България".

"Придържайки се към принципа на задължителност и изпълнимост на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), воден от задължението в Закона за външните работи да се грижи за положението и правата на членовете на македонското малцинство, но и следвайки неотклонно утвърденото правило в международното право и отношения, че интересът от зачитане на човешките права на малцинствата в други държави не представлява намеса във вътрешните отношения на съответната държава, МВнР (на РСМ) изразява задоволство от последното решение на комисията на министрите на Съвета на Европа за ситуацията с изпълнението на решенията по групата дела "ОМО "Илинден" и други срещу България", са съобщили от ведомството.

"Комитетът на министрите на Съвета на Европа в последния си доклад за 2023 г. посочва, че властите в България все още не спазват решенията на Европейския съд по правата на човека и не позволяват регистрацията на сдружения, които се застъпват за признаване на македонското малцинство в България", пише MKD.

"Повече от 17 години България не регистрира сдружения на македонците".

"Комитетът изразява съжаление от "факта, че въпреки приемането на Временна резолюция ЦМ/РесДХ (2020) 197 и последващи решения, повече от 17 години след първото окончателно решение на ЕСПЧ по тази група дела, на жалбоподателите и други подобни асоциации продължават рутинно да им се отказва регистрация, главно поради по-широкия проблем с неодобрението на техните цели, и са изправени пред постоянното появяване на нови основания за отказ, въпреки че документите за регистрация са постоянно проверявани."

"Освен призива за изпълнение на решенията на ЕСПЧ, Комитетът на министрите на Съвета на Европа (Шарл Мишел) поиска от председателя да изпрати писмо до българския си колега, в което се подчертава необходимостта от намиране на бързи решения за пълно и ефективно спазване на задължения, произтичащи от решенията на ЕСПЧ по тези дела", допълва MKD.

Виж коментарите (0)

Още по темата (50):
21.09.2024 Николоски пред ЕС: Скопие не се отказва от идеята за качествена жп връзка с България
20.09.2024 Николоски с отговор на "истерията" в България: Стоя зад всичко, което казах
20.09.2024 Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова за деескалация на напражението
20.09.2024 Мицкоски за искането на Ковачев ВМРО-ДПМНЕ да бъде изключен от ЕНП: Би било добра първоаприлска шега
19.09.2024 Димитър Русков: Същите хора, които наричат българите "мизерници", загробват Македония
19.09.2024 Трифонов: Ние свалихме правителството на Кирил Петков заради Македония
Още новини от Международни новини:
Русия постави България в списъка с държави с деструктивни нагласи...
Николоски пред ЕС: Скопие не се отказва от идеята за качествена ж...
Започна гласуването за президентските избори в САЩ
"Бащата" на валутния борд: Няма никаква полза от еврото
Николоски с отговор на "истерията" в България: Стоя зад всичко, к...
Опозицията в РСМ, която започна скандала със знамената, призова з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).