''Българската следа'' - кампанията се разраства

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
01:25 / 01.04.2005
1501
България е готова да предостави на италианските парламентаристи секретните документи, свързани с атентата срещу папата през 1981 г. Това съобщи след срещата си с българския посланик в Рим сенатор Паоло Годзанти, който оглавява комисията, започнала ново разследване за покушението. Той каза още, че скоро ще отправи официално искане до българските власти. По думите му, става въпрос за около хиляда документа, получени при обмен на информация между българските спецслужби и ЩАЗИ.
Въпросните документи са представени от италианската преса като доказващи българската следа и укривани в специален бункер в София, в който никой не можел да влезе. За тези твърдения "Кориере де ла сера" се позовава на бившия шеф на комисията по досиетата Методи Андреев, който пък пред българските медии отрича да е цитиран точно. По думите му, не става въпрос за бункер, а за стаичка в Държавната комисия за сигурността на информацията (ДИКСИ), която е запечатана през 2002 г. след влизането в сила на Закона за защита за класифицираната информация. Андреев твърди също, че не знае дали тези документи уличават България, защото са не знае немски, но негова сътрудничка ги била видяла и казала, че те могат да помогнат на страната ни да изчисти името си от лепнатото петно за българската следа. Кристиан Боос, представителят на германската федерална служба, която отговаря за архивите на ЩАЗИ, също заяви, че няма данни КГБ или ДС да са свързани с атентата срещу папата.
Ватикана също коментира събитията и по-точно, изявленията на Али Агджа, че без помощта на свещеници и кардинали не би могъл да извърши покушението. "Мисля, че това е голяма лъжа, тъй като Агджа винаги е насочвал по фалшиви следи, вместо да разкрие истински факти. Днес излизат наяве някои документи на бившата Щази и най-интересното е да се разбере дали наистина е имало решение за атентата на високо равнище в московската йерархия. Според тези документи, организирането му е поверено на България, която си служи с Агджа, който е замесен не само поради политически причини, а много вероятно и по религиозни, тъй като е свързан с ислямската фундаменталистка групировка "Сивите вълци". Тоест, Агджа е използван. И Щази трябва да покрие всичко това чрез дезинформация и да създаде силни пречки за съмняващите се в сценария на онези, които са организирали атентата и са направлявали Агджа". Съмнението, че "българската следа" е била изпълнител на нарежданията на съветския КГБ, остават", заяви днес кардинал Роберто Тучи в предаване на българската редакция на Ватикана.
Според италианската преса още в началото на седмицата българското правителство е изразило готовност да предостави архивите си за изясняване на случая. Това в тълкуванието на италианските медии и мнозина политици означава не друго, а признаване на вина. Правителственият говорител Димитър Цонев отрече да е обещавано подобно нещо по простата причина, че не е постъпвало искане. Той си обяснява подновената кампания за "българската следа" с предстоящите избори и най-вече заради наближващото подписване на договора за присъединяване къв ЕС. Димитър Цонев каза още, че за България случаят е приключил юридически след освобождаването на Сергей Антонов и че при посещението си в България папата е оневинил страната ни. Според него тази кампания не би могла да навреди на България.
През последните седмици във връзка със забележимото влошаване на здравословното състояние на папата в италианската преса зачестиха съобщенията, подновяващи версията за "българската следа" и участието на КГБ, коментира РИА Новости. Подновяването на парламентарното разследване за атентата действително съвпадна с постъпването по спешност на Светия отец в болница.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Израел обяви прихващането на огромна част от изтреляните 180 иран...
Иран изстреля над 100 балистични ракети срещу Израел
Един от най-великите си отиде от този свят едва на 58 години
Голям завод спира производство след 100 години работа, хиляди ще ...
Откриха тялото на Хасан Насрала
Започва поетапната евакуация на българите в Ливан


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).